Online kassza: ha van, ha nincs, jelenteni kell

Online kassza: ha van, ha nincs, jelenteni kell
Január 1-től minden újonnan kötelezettnek online pénztárgépet kell használnia. Aki eddig nem tett eleget a kötelezettségének, annak kézi számlákkal és a havi adatszolgáltatással kell számolnia, amíg az online kasszája nem üzemel – ha nem akar bírságot fizetni. Jó hír azonban, hogy úgy tűnik, azok sem maradtak le a kedvezményről, akik még nem kapták meg a kasszájukat, de a kódot megkérték hozzá még december vége előtt.

 

A korábbi érintetti kör mellett 2017. január 1-jétől több új szakma képviselői is online pénztárgép használatára kötelezettek. Fontos, hogy december 31-ig a pénztárgépek beüzemelésének meg kellett történnie.  A kötelezettség elmulasztását a szabályozó jelentős bírsággal szankcionálja, amelynek összege elérheti az egymillió forintot – hívta fel a figyelmet Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary adómenedzsere.

Eddig arról szólt a fáma, hogy csak az kap támogatást az online kasszára kötelezettek közül, aki december végéig üzembe helyezi azt. A NAV vezetője szerint azonban azok is megkapják majd az ötvenezer forintos segítséget, akik tavaly év végéig kódot kértek a NAV-tól.

Ha a társaság nem akar nyugtakibocsátási-kötelezettség elmulasztása miatt az adóhatósággal vitába keveredni, akkor a pénztárgépe beüzemeléséig minden egyes értékesítésről számlákat kell kiállítania. Kézi számlát, ami alkalmas arra, hogy a szolgáltatás és az ellenérték mozgását bizonylatolja. Azoknak, akik így döntenek, vagy ebbe a helyzetbe kerülnek, azzal kell számolniuk, hogy minden olyan számláról, amely nyugtakibocsátás helyett történik, adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ez az adatszolgáltatási kötelezettség havi szintű, minden hónapban tételesen el kell számolni az összes ilyen számlával.

Mi az online pénztárgép beszerzésének, beüzemelésének folyamata?

Mindenkinek, aki a jövőben szeretne pénztárgépet üzembe helyezni, elsőként egy üzembe helyezési kódot kell kérnie az adóhatóságtól. Ezt a kódot az adóhatóság pár nap alatt létrehozza, megküldi a vállalkozásnak. Ezzel az üzembe helyezési kóddal tudja a cég vagy a vállalkozó az online pénztárgép-forgalmazót megkeresni, és elindítani az eszköz beszerzését.

A pénztárgép beszerzésével azonban még nem zárul le a folyamat. Onnantól beszélhetünk arról, hogy az a pénztárgép üzembe lett helyezve, amikor „megszemélyesítik” a pénztárgépet, vagyis létrejön az adatkapcsolat az adóhatósággal. Az üzembe helyezéstől kezdve az online pénztárgép használata kötelező.

(Forrás: Piac és Profit)