Pertársaságba tömörülnek a költöző trafikosok

Pertársaságba tömörülnek a költöző trafikosok
Pertársaság létrehozását fontolgatják azok a trafikosok, akiknek egy új szabályozás miatt kell bezárniuk boltjukat – írja a Magyar Nemzet Online. Szombattól nem nyithatnak ki a benzinkutakon és a 2500 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező plázákban, illetve hipermarketekben működő dohányboltok. A döntést azzal indokolják, hogy ezeknek a boltoknak nagyon magas a profitjuk, miközben több trafik veszteséges. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nehezményezi, hogy semmiféle kártérítést sem kapnak a kiebrudalt vállalkozók.

Szombattól nem működhet trafik a benzinkutakon, valamint a plázákban és hipermarketekben. A jogalkotó a piackiegyenlítés érdekében hozta meg ezt a döntést – mondta a Hír TV-nek Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője. Ezek a dohányboltok bonyolítják ugyanis az összforgalom majdnem ötödét.

Sokan kétségbe estek a döntés miatt, mert egy hosszabb távú, húszéves befektetésben gondolkodtak – mondta egy trafikos a Hír TV-nek. Bertalan Zsolt két dohányboltot üzemeltet a XIII. kerületben, az egyiket most be kell zárnia. Már megvan az új helye, de attól tart, hogy ennek a forgalma jelentősen elmarad a mostanitól. Ezenkívül elbukta a mostani üzlethelyiség kialakítására költött 5-6 millió forintot. Az új üzlet kialakítása is legalább másfél-kétmillió forint lesz – fogalmazott a trafiktulajdonos.

Több érintett azt fontolgatja, hogy pertársaságot alakít. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott, a mostani jogszabályok szerint nem kapnak kártérítést a kiebrudalt vállalkozók. Jelenleg ugyanis az csak abban az esetben illet meg egy vállalkozást, ha a koncesszióját az állam elvenné, de nem erről van szó – mondta a főtitkár.

Egyébként Vámos György szerint az is kétséges, hogy a korlátozó intézkedésnek lesz-e valódi piackiegyenlítő hatása. Szerinte továbbra is azok a trafikok járnak jól, amelyek forgalmas helyen működnek.

Nem tartja nyilván a hatóság, hogy plázákban, hipermarketekben működnek-e trafikok, hiszen csak a címük alapján szerepelnek a listában, de üzemanyagtöltő állomásokon körülbelül háromszáz trafik üzemel – közölte a NAV jövedéki ügyekben illetékes szóvivője. Suller György Attila elmondta, ezeknek az üzleteknek be kell zárniuk, azonban a tulajdonos koncessziós joga megmarad, így a környéken új üzletet nyithat. Csak arra kell figyelnie, hogy ez nem lehet egy másik trafik 200 méteres körzetében.