Robotoké a kereskedelem jövője?

Robotoké a kereskedelem jövője?
Eladó nélküli üzletek, szállítás drónokkal, teljesen automatizált gyártás, műhold vezérelte traktor: csak néhány azok közül az újítások közül, melyek a közeljövőben tömegessé fognak válni a gazdaságban. Európa eddig tétlenül nézte, amint egyre nagyobb szerepre tesznek szert a robotok az élet minden területén, de úgy tűnik, most kapcsoltak az európai törvényhozók.

 

Az automatizáció befolyása csak erősödni fog a vezető nélküli autók megjelenésével. Bár a gépek és robotok egyre inkább teret nyernek a gazdaságban, alkalmazásuk nem várt negatív folyamatokhoz is vezethet, az élet számos területén.

 

Egyre többször hallani, hogy robotok vesznek át bizonyos munkaköröket. Elég a gépjárműgyártásra gondolni, ahol már automatizálva zajlik szinte minden folyamat, minimális humán erőforrás igénybevételével. A mezőgazdaságban is hallani olyan híreket, hogy robotok/gépek végeznek el olyan feladatokat, amelyet eddig emberi kezek csináltak meg. Példaként említhető a precíziós mezőgazdaságban egyre gyakoribb műholdvezérelt traktor, vagy éppen a zöldségszüretelő robot. A mezőgazdaságban dolgozók is veszélyben lehetnek, ha túl sok folyamat kerül automatizálásra. A kereskedelemben viszont a drónok, önkiszolgáló pénztárak és más fejlesztések bizonyítják, hogy sokszor hatékonyabb velük a munka, mint az emberi munkaerő – hiszen rosszul megközelíthető helyekre is el lehet velük jutni és soha nem fáradtak, vagy beteg, továbbá nem kérnek fizetést, hogy csak néhány előnyt említsünk.

Sokan aggódnak is emiatt, ugyanis a jövőben a technológia fejlődésével egyre több munkafolyamatot automatizálnak és így egyre kevesebb ember kap majd munkát: veszélybe kerülhet sokak megélhetése. Az MTI információi szerint ugyan a robotika területe új munkahelyeket teremt, az inkább a magasan képzett szakembereknek adhat munkát és leválthatja az alacsonyabb képzettségűeket.

Ezt ismerte fel az EU és most olyan tervezetet készít, amely sokrétűen szabályozná a robotok használatát/ alkalmazását.

A magyarra is lefordított jelentéstervezetben a képviselők arra figyelmeztettek, hogy a robotok egyre nagyobb szerepet kapnak az olyan modern eszközök fejlesztésében, mint az önvezető autók, repülőgépek, drónok, az ipari, mezőgazdasági, szolgáltató- vagy szórakoztatóipari eszközök, játékok.

Az Európai Uniós képviselők ezért arra kérték az uniós bizottságot, vizsgálja meg és szabályozza, hogy milyen feladatokat vehetnek át a jövőben a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek. Szakértők szerint csak egy ilyen szabályozás elkészítésével lehet kordában tartani a robotok térhódítását, valamint a munkanélküliség robotok okozta növekedését.

Az érdemi megoldás tehát elsősorban a leendő dolgozók oktatása lenne a robotok korlátozása helyett, hogy újra értékessé váljanak a munkaerőpiacon, de a jogszabályalkotás világszerte mindig könnyebb, mint évtizedes távlatú programokat alkotni és megvalósítani.

(A Termékmix cikke nyomán)