Szendvics-kóla-könyv? - Kultúrgépek

Szendvics-kóla-könyv? - Kultúrgépek
A Book24 úgy döntött, hogy szekrény méretű könyvautomatákra költ, hogy az online erősödés mellett az offline-ban is megjelenjen. Az automaták melletti érvelés logikus: egy-egy bolthoz képest olcsóbban üzemeltethetők a saját fejlesztésű, komplex feladatra is igénybe vehető könyvautomaták. A cég rövid időn belül 4 ilyet is felállított – írja a HVG.

 

A könyvpiacon eddig csak e-kereskedőként működő vállalkozás egy szegedi fejlesztőcéggel kooperálva egy teljes évig dolgozott azon, hogy egyedi, modulokból felépülő, többfunkciós automatákkal jelenhessen meg a forgalmas területeken.

A berendezés három dologra képes: a kólaautomatákhoz hasonló egyszerűséggel dobja ki a könyveket, az érintőképernyőjén pedig megrendelhető az e-kereskedői kínálatában lévő bármely kötet, amely rögtön másnap át is vehető a csomagátvevőként is funkcionáló gépből. 

Egyelőre csak találgatják a szakemberek, hogy vajon a kényelmi szempontok – például az, hogy a vevő bármikor elmehet a csomagjáért, illetve akár a munkából hazafelé menet gyorsan és egyszerűen vásárolhat sikerkönyvet, akkor is, amikor a boltok már rég bezártak – hogyan írják át az eredeti kínálatot. Azon is gondolkodnak a Book24-nél, hogy a kiadók számára fontosnak tartott, de kevésbé ismert szerzők köteteit kampányszerűen beemeljék a kínálatba.

Egy-egy könyvautomata beruházási költsége 10 millió forint, ami aligha térül meg gyorsan, ha a bolti árnál 24 százalékkal olcsóbban kínált könyveken fogható haszonnal számolunk. A Book24-nél azonban az üzemeltetési költséget ahhoz az összeghez mérik, amennyibe a saját könyvesbolt(ok) megvétele, felújítása és működtetése kerülne.

A moduláris felépítésnek köszönhetően a szekrényméret könnyen skálázható: a tesztelt méretben egy központi egységhez két könyvárusító és egy csomagegység kapcsolódik, de ez összesen hat egységig tetszés szerint bővíthető – így pedig akár 100 könyvcímet kezelni képes gépezetet is fel lehet építeni. A technológia ráadásul alkalmas a kültéri elhelyezésre is. Ha a modell gazdaságilag is működőképesnek bizonyul, a Book24 már jövőre elkezdheti az országos terjeszkedést.

Fotó: hvg.hu