Szigorodik a távoli vásárlás és az árubemutatók szabályozása

Szigorodik a távoli vásárlás és az árubemutatók szabályozása
A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet június 13-án, pénteken lép hatályba. Eszerint a telefonos vagy más elektronikus kapcsolat, vagy az üzleten kívüli árubemutató során a fogyasztót részletesen tájékoztatni kell a termék, szolgáltatás tulajdonságairól, a szerződéskötést követő 14 napon belül pedig a vevő indoklás nélkül elállhat a vásárlástól – írja a nol.hu.

A jövő hét végén életbe lépő jogszabály megkülönbözteti a távollévők között, illetve az üzlethelyiségen kívül kötött szerződéseket. Előbbi az az eset, amikor a felek távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszközt, például telefont alkalmaztak. Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződést pedig nem a vállalkozás üzlethelyiségében kötik. Ebbe a körbe tartozik az a szerződés is, „amelyet a vállalkozás által szervezett olyan út során kötöttek meg, amelynek célja a termékek vagy szolgáltatások fogyasztó számára történő értékesítése vagy népszerűsítése”. Ezek köznyelven az árubemutatós utak, amelyeken sok esetben a főként idősebb résztvevők hiszékenységét, lelkesedését kihasználva adnak el termékeket.

Mindkét fajta szerződésre igaz az, hogy ha a szerződéskötést követő kapcsolattartáshoz telefonos ügyintézés tartozik, az nem lehet emelt díjas hívás. A vállalkozás köteles világosan és közérthető módon tájékoztatni a fogyasztót a szerződés szerinti termék vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól, a vállalkozás nevéről, székhelyének postai és e-mail címéről, telefonszámáról is. Ugyancsak közölni kell a termékért vagy szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás teljes összegét.

A fogyasztó 14 napon belül indoklás nélkül elállhat az áruvásárlási szerződéstől. A szolgáltatási szerződést annak kezdetétől számítva, 14 napon belül – ugyancsak indoklás nélkül – felmondhatja a fogyasztó. Az elállást, illetve felmondást követő 14 napon belül kell a vállalkozásnak visszatérítenie a vételárat, illetve a szolgáltatás ellenértékét, beleértve a fuvarozási költséget is.