Támogatja az italautomaták online bekötését az állam

Támogatja az italautomaták online bekötését az állam
A Nemzetgazdasági Minisztérium döntése értelmében lesz állami támogatás az ital- és ételautomaták online rendszerbe történő bekötéséhez, valamint januárra tolták ki az online kassza használatra újonnan kötelezett cégek kasszabeszerzési határidejét – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek hétfőn.

 

A politikus elmondta: a 2016-os költségvetés módosításával már elhatároltak 1,5 milliárd forintot arra, hogy a kormány támogatást tudjon adni ezen eszközök beszerzéséhez. A tárca azt tervezi, hogy az automaták regisztrációjából befolyt mintegy 900 millió forintot szintén állami támogatásra használja fel, vagyis a gépek online rendszerbe kötéséhez összességében több mint 2 milliárd forint áll majd rendelkezésre – tette hozzá.

A korábban tervezett, szeptember végi időpont helyett a kötelezett szolgáltatók, így például a ruhatisztítók, autójavítók a pénzváltókkal és a taxisokkal együtt január elsejétől lesznek kötelesek az online pénztárgépeket használni – mondta a miniszter, hozzátéve: az erről szóló rendeletmódosítás hamarosan megjelenik.

Ez mindenképpen ésszerű lépés, mert eddig összesen 1515 olyan üzembe helyezési kódot igényeltek, amelynek megléte feltétele a kassza beüzemelésének, miközben a hatóság szerint 18 ezer vállalkozás érintett. Ez azt jelenti, hogy (az első időpont szerinti) bevezetés előtt egy hónappal kevesebb, mint tíz százalékuk gondolt arra, hogy lépéseket kellene tennie az online pénztárgép beszerzése érdekében.

A szám nem valamiféle bojkottot jelent az állami szabályozással szemben, csak annak a következménye, hogy egyelőre nincs olyan engedéllyel rendelkező kassza, amelyet érdemes volna megvásárolniuk. Ugyanis a most elérhetőek nem felelnek meg azoknak az új kritériumoknak, amelyeket teljesíteniük kellene. A rendelkezések szerint ugyanis januártól olyan kasszát kell használni, amelyen már lehet sztornózni, és lehetséges az "újramegszemélyesítés" is, vagyis a gép átadható egy másik cégnek.