Tavaszi NAV-razzián buktak taxisok, fodrászok, cirkuszosok

Tavaszi NAV-razzián buktak taxisok, fodrászok, cirkuszosok
Befejeződött a NAV tavaszi ellenőrzéssorozata több régióban. Észak-Magyarországon két üzletet bezárattak a szabálytalanságok miatt, és mintegy 20 milliós bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés elsődleges célpontjai a taxisok, fodrászok, könyvkötők voltak. Észak-Alföldön a vándorcirkuszok is a látókörbe kerültek. A régióban több mint 1000 ellenőrzést végeztek, minden ötödiknél szabálytalanságot találtak.

 

Befejeződött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaszi ellenőrzéssorozata Észak-Magyarországon, a revizorok ezúttal a dísznövény-kereskedőkre, az autógumi-forgalmazókra és szervizekre, a vendéglátóhelyekre, a szépségszalonokra, valamint a taxisokra fókuszáltak, és több szabálytalanságot derítettek fel – írta az MTI.

A NAV munkatársai a régió három megyéjében csaknem 800 vizsgálatot végeztek, próbavásárlásokkal ellenőrizték a nyugtaadást, az árucikkek eredetét és a foglalkoztatást. Csaknem 20 millió forint bírságot szabtak ki, két üzletet pedig bezárattak a szabálytalanságok miatt – tájékoztatott a NAV regionális igazgatóságának sajtóreferense.

Körtvélyesi Zsuzsanna hozzátette, Miskolcon volt olyan, több üzletet működtető cég, amelyik régi pénztárgépekkel manipulált, és akadt olyan ózdi taxis, aki a taxamétert csak dísznek használta, de Heves megyében engedély nélkül árusító szeszfőzdét is találtak a revizorok.

Borsod-Abaúj-Zemplénben a foglalkoztatással kapcsolatos ellenőrzések 60 százaléka tárt fel szabálytalanságot, ez rosszabb arány a tavalyinál, viszont a nyugtaadási fegyelem kedvezőbben alakult, mint 2013-ban.

Észak-Alföld régióban is vizsgálódott a NAV, ott mintegy ezer ellenőrzést végeztek és minden ötödiknél találtak szabálytalanságot – írta a Világgazdaság. A hatóság célpontjai a fodrászok, könyvkötők, taxisok, az e-kereskedelem résztvevői és vándorcirkuszok voltak. Az egyik cirkuszban például azt tapasztalták, hogy a bevételek és címletjegyzékben szereplő összeg köszönőviszonyban sincs egymással. A vállalkozást üzemeltető betéti társaság beltagja úgy vett ki egymillió forintot, hogy annak semmi nyomát nem találták a könyvelésben. A statisztika szerint a taxisok 67, az e-kereskedelem résztvevői 50, a szépségipari vállalkozók 43 százalékban követtek el szabálytalanságot. Összesen 26 millió forint bírságot kell fizetniük.