Több ezer céget érintő adóváltozások jönnek

Több ezer céget érintő adóváltozások jönnek
Már csak pár hónapja van a jövedéki termékeket gyártó és áruló cégeknek, hogy felkészüljenek a januárban életbe lépő új jövedéki adótörvényre, amely egy csomó helyen megváltoztatja azt, hogy hogyan kell majd az alkohol, a dohányáru vagy a gázolaj és szén után adózni – írja az Index. 

 

A változtatások célja, hogy egyszerűbbé tegye a jövedéki adóval kapcsolatos ügyintézést, hogy megfeleljen az uniós standardoknak, de azért lehetővé tegye, hogy az állam mindent lásson. Az EY tanácsadócég összeszedte a legfontosabb változtatásokat, amik átalakítják majd a cégek életét, és amelyek esetleg komolyabb költségekkel is járhatnak. 

Nincs több papíralapú adminisztráció: Az új jövedéki adótörvény teljesen elektronikussá teszi a kommunikációt a cégek és az adóhivatal között, így az eddig papír alapon vezetett nyilvántartásokat, adatszolgáltatásokat jövő év január elsejétől digitálisan kell vezetni és teljesíteni. Az adóraktári engedélyeseknek naponta, a jövedéki engedélyeseknek és az üzemanyagtöltő állomásoknak havonta kell az adatokat közölni a NAV-al.

Átalakul a jövedéki engedélyezés rendszere: Egyszerűsödik és átalakul az, hogy milyen engedélyt kell kérni és milyen szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jövedéki termékeket gyártson vagy tároljon. Az egyik legfontosabb változás, hogy míg eddig sok különböző jövedéki engedélyt ki kellett váltani attól függően, hogy mit is csinált egy cég, mostantól akár egy adóraktári engedély is elég lehet kiváltania mindenkinek. Akik most eddig valamilyen keretengedéllyel, adómentesen használtak fel alkoholt, a bonbonmeggy gyártóitól a gyógyszergyártókig, a jövőben  adóraktári engedélyt kell kérjenek ahhoz, hogy változatlan formában végezhessék tevékenységüket.

Máshogy kell majd biztosítékot fizetni: Januártól a jövedéki adózásban is külön kezelik majd a megbízhatónak és kockázatosnak minősített adózókat. Emellett pedig ahelyett, hogy egy bizonyos termékkel foglalkozó összes cégnek fixen ugyanakkora biztosítékot kellene leraknia az államnak, az új rendszerben a cég forgalmától függ majd, hogy mekkora biztosítékot kell befizetnie.

Jövedéki termék lesz az energia: Míg eddig a villamos energiát, földgázt és szenet előállító és tároló cégeknek energiaadót kellett fizetniük, ez az adónem jövőre megszűnik és ezek a termékek is bekerülnek a jövedéki adó hatálya alá. Ez sok más változás mellett azt is jelenti, hogy jogsértések esetén sokkal nagyobb büntetéseket kaphatnak a cégek, a bírság adóhiány esetén 200-500 százalékos is lehet. 

Zárjegyet kap a cigaretta: Eddig a dohánytermékeken adójegy volt, aminek megvásárlásával a gyártó már be is fizette az adót. januártól viszont a cigire is olyan zárjegy kerül, mint az alkoholos italokra, így a cégeknek a bevallásuk után kell adózniuk, a fogyasztók pedig nem láthatják majd a zárjegyen, hogy mennyibe kerül a cigi. Ez azzal is jár majd, hogy nem marad tartalékban olyan cigi egy áremelés után, amin még a régi ár van, nem lesz érdemes erre vadászni a trafikokban.

Jövedéki termék lesz az e-cigaretta: Pontosabban az elektromos cigaretta töltőfolyadéka, ami miatt persze az e-cigi ára is várhatóan fölmegy majd.

Kitiltják a készpénzt a nagykerekből: Az is egy új szabály lesz, hogy kiskereskedő januártól csak bankkártyával vagy átutalással vehet készletet a nagykereskedőknél, készpénzzel már nem. A lépés célja a kiskereskedelem kifehérítése és a trükközés megnehezítése. A változás elsősorban a cash & carry típusú üzleteket érinti.