Tönkreteszi a masszőröket az online kassza

Tönkreteszi a masszőröket az online kassza
Nem éri el a célt, vagyis a szektor fehérítését az online pénztárgéprendelet masszőrökre vonatkozó része, sőt az egyesületük vezetése szerint sokan inkább az illegális munkát választják, mert képtelenség kigazdálkodni a kasszát, és annak fenntartását. A vállalkozóként működő masszőrök jellemzően a „fizikai közérzetet javító szolgáltatást” választják, szeptembertől nekik is kötelező a kassza.

 

Az online kasszák kiterjesztése a kormányzat szándéka szerint a gazdaság tisztítását szolgálja, és az eredmények az ágazatok többségében visszaigazolják ezt a törekvést. Most azonban olyan kört vonnak be a kasszakötelezettek körébe, ahol a vállalkozók nem tudják kigazdálkodni a pénztárgép beszerzését, és használatát, ezért vagy befejezik a tevékenységet, vagy feketén folytatják. A Masszőrök Egyesületének vezetője szerint a legtöbb masszőr a TEÁOR 9604-es kód alapján, vagyis „fizikai közérzetjavító szolgáltatást végző” vállalkozóként működik.

A kassza esetükben azért nem fehérítené a tevékenységet, mert a mintegy 100 ezer forintos pénztárgép árát, a havi adatforgalmi díjat, valamint az éves szervizköltségeket szinte lehetetlen kigazdálkodni.

– A masszőrszakma speciális, nem lehet egyfolytában masszírozni, hiszen ez megterhelő fizikai tevékenység. Ennek megfelelően a bevétellel sem lehet úgy kalkulálni, mint egy kereskedő esetében, ahol folyamatos az üzletmenet. Különösen a házhoz járó masszőrök lesznek nehéz helyzetben, hiszen nekik a drágább, hordozható pénztárgépet kell beszerezniük – mondja Podhorszki Tibor.

Az egyesület elnöke hozzátette, az egyéni vállalkozó masszőrök többsége a kata szerint adózik, vagyis évi 6 millió forint bevételig mellékállásban 25 ezer, főállásban havi 50 ezer forint átalányadót fizet. (A bevételi plafont szinte lehetetlen túllépni.) Akkor is ennyi az adó, ha a pénztárgép kimutatja, mennyi volt a pontos bevétele, tehát esetükben csak fölösleges kiadást jelent. Jellemzően havi 30-60 számlát állít ki átlagban egy masszőr, ezt váltaná ki a drága pénztárgép. 

A masszőrök azt is furcsállják, hogy a fodrászok, kozmetikusok kikerültek abból a körből, amelynek online pénztárgépet kell használniuk, nekik pedig kötelező lesz a kassza. Az is nagy kérdés, hogy ha egy szalonban kozmetikus, fodrász és masszőr is dolgozik, akkor csak utóbbi tevékenység miatt be kell-e szerezni online pénztárgépet. Az egyesület vezetője szerint a lépés átgondolatlan, és arról sem tudnak még semmit, hogy a kormány – hasonlóan az első ütemhez – támogatja-e, és ha igen, milyen mértékben a kasszák beszerzését. Az egyesület ezért petíciót készít, amelyet eljuttatnak az illetékesekhez. Bíznak benne, hogy szakmai egyeztetésen sikerül megoldást találni.

A probléma meglehetősen sok vállalkozót érint. A NAV sajtóirodájától kapott tájékoztatás szerint a 2016 áprilisi állapot szerint a 9604 TEÁOR számú Fizikai közérzetet javító szolgáltatást 7 021 aktív egyéni vállalkozó és 2 342 db aktív társas vállalkozás jelöli meg főtevékenységeként. Melléktevékenységként 6 927 aktív egyéni vállalkozó és 9 520 db aktív társas vállalkozás végzi.