Tovább drágult az élet Magyarországon

Tovább drágult az élet Magyarországon
Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek és a szeszes italok, dohányáruk drágultak - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

A fogyasztói árak tizenkét hónap alatt, 2016 januárjához viszonyítva átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 15,3, a sertéshúsé 9,6, a sajté 4,6, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5 százalékkal - jelenti a KSH. Tavaly decemberben 1,8 százalékkal nőttek az árak.

A baromfihús ára 16,4, a tojásé 5,0 százalékkal csökkent. Átlag felett, 6,9 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 15,2 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,5, a szolgáltatások 1,4, a ruházkodási cikkek 1,0 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

„A következő hónapokban továbbra is hasonlóan magas maradhat az infláció, sőt meg is haladhatja a 2,5 százalékos szintet" - vélte Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. A feldolgozatlan élelmiszerek árának emelkedése (gabona és zöldség), az energiaárak emelkedése és bázishatása (üzemanyag), valamint a kínai termelői árak emelkedése (ipari termékek) mind ebbe az irányba mutatnak. 2017 egészében az ING átlagosan 2,5 százalékos inflációra számít, felfelé mutató kockázatokkal.

Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője szerint is vannak ágazatok ahol még elkelne az áfacsökkentés!

A KSH jelentése szerint a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek havi alapon. Az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek 6,6, a sajt 2,2, a sertéshús 1,6, a kenyér 1,5 százalékkal. A baromfihús ára 12,9, a tojásé 5,6, a tejé 4,3 százalékkal csökkent, aminek e termékek áfakulcsának 5 százalékra történő mérséklése az oka.

A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek ára emelkedett (1,7 százalékkal), ezen belül a járműüzemanyagoké 3,3 százalékkal. Átlag felett, 0,9 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk. A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 0,2 százalékkal mérséklődött. A ruházkodási cikkekért 2,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni - jelenti a KSH.

Forrás: KSH, VG.hu