Ugrásszerűen nőhet a hazai mobilfizetés és online vásárlás

Ugrásszerűen nőhet a hazai mobilfizetés és online vásárlás
Lendületes növekedésre lehet számítani a mobilfizetés területén a nálunk is egyre elterjedtebb PayPass fizetésnek köszönhetően – írja a MasterCard közleménye. A Magyar Nemzeti Bank szerint pedig már kétmillió kártya alkalmas egyérintéses fizetésre. Az online vásárlás terén egy új, globális platform, a MasterPass bevezetése hozhat jelentős változást a magyar vásárlóknak.

Összesen mintegy 90 ezer kártyaelfogadó terminál van az országban, amelyeknek 36 százaléka alkalmas egyérintéses fizetésre is. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai szerint pedig csaknem kétmillió egyérintéses funkcióval ellátott bankkártya van forgalomban. A mobiltelefonos vásárlások száma több mint 50 százalékkal nőtt 2010 januárjától 2013 decemberéig, meghaladva a 13 milliót.

Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója szerint annak fényében, hogy a magyar háztartások 95,4 százalékában van legalább egy mobiltelefon, és becslések szerint több mint 700 ezer aktív okostelefon-használó van az országban, óriási potenciál van Magyarországon az innovatív, mobil alapú fizetésben.

A MasterCard budapesti irodája több fontos magyarországi kezdeményezést támogat, például a MobilTárca projektet, amelynek célja egy fizetési és pontgyűjtő funkciókat magában foglaló, integrált mobiltárca létrehozása, ezt jelenleg tesztelik a felhasználók.

A MasterPass a MasterCard globális digitális platformja, amely online tárolja a vásárlók személyes, banki adatait és szállítási címüket, amelyet így nem kell a különböző webshopokba bejelentkezéskor újra meg újra megadni. Hamarosan további funkciók is elérhetőek lesznek, például a személyek közötti, mobilszámról mobilszámra történő pénzküldés, számlafizetés vagy mobilegyenleg feltöltés. Amint a rendszer egészen elkészül, a kártyabirtokosok egyetlen alkalmazással tudnak fizetni akár valódi boltokban, akár webshopokban.