Ünnep után indították a kasszarohamot a taxisok

Ünnep után indították a kasszarohamot a taxisok
A taxisok és a pénzváltók vitték a leginkább az online pénztárgépeket, de ők is csak a két ünnep között. A szerelők és a tisztítási szolgáltatók egy jelentős része azonban hivatalosan inkább az áfás számlák mindennapos töltögetését választotta.

 

Az autószerelők legalább fele nem vásárolt online pénztárgépet. Ők valószínűleg abban bíznak, hogy – fix ügyfélkörük lévén – könnyen felismerik az adóhatóság ellenőreit, vagyis tudják majd, kinek kell adni kérdés nélkül is áfás számlát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Világgazdaságnak megküldött adatai szerint összesen több mint 3300 online pénztárgépet üzemeltettek be a január elsejei határidőig az autó- és motorszervizek, illetve a gépjárműalkatrész-kiskereskedők – az Opten adatbázisában azonban összesen több mint 7300 olyan társaságot találtunk, amelynek fő tevékenységi köre valamelyik érintett járműszervizelés. Ráadásul ez nem fedi az összes vállalkozást: az érintett egyéni vállalkozók ugyanis ehhez még hozzáadódnak.

Január elsejétől az autó- és motorszervizeken és a járműalkatrész-kiskereskedőkön kívül a taxisoknak, a pénzváltóknak, a plasztikai sebészeknek, a fitnesz- és wellnesskluboknak, a diszkóüzemeltetőknek, a patyolatoknak és a masszőröknek kellett csatlakozniuk az online pénztárgépek rendszeréhez. Az első becslések még 27 ezer érintettről szóltak, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesen 23 ezer érintett vállalkozást keresett meg, hogy figyelmeztesse őket e kötelezettségükre.

Ebből 5500-an eleve jelezték, hogy nem fognak gépet vásárolni, hanem élnek azzal a lehetőséggel, hogy vevőiknek csak áfás számlát állítanak ki minden esetben – így spórolva meg a kasszák (állami támogatás mellett) összesen legfeljebb 50-60 ezer forintos beruházási költségét és a működtetésért fizetendő díjat. Valószínűsíthető persze, hogy a motivációk között az is ott volt, hogy így a NAV nem lesz teljesen naprakész a bevételeikkel kapcsolatban. (Félteni azért nem kell a hivatalt: miután sokan be lesznek kötve, elég nagy adatmennyiség lesz a revizorok birtokában ahhoz, hogy pontos képet kapjanak arról, mennyi bevételt is hozhat egy adott területen mondjuk egy szerviz.)

 Az online kasszák iránti lelkesedés egyébként a taxisoknál volt a legnagyobb – a korábbi becslések szerint a mintegy 7900-8000 személyfuvarozó kisiparos 80 százaléka már be is kötötte az online pénztárgépet. Várkonyi Gábor, a taxisoknak kínált gépet elsőként piacra hozó LA Pénztárgép Kft. ügyvezetőjének közlése szerint csak a társaságuk ötezer mobil kasszát értékesített (persze nem csak a személyszállítóknak, hiszen vittek belőle például a kasszával szintén mozgó masszőrök is). Az eladások – ahogyan azt várni lehetett – a két ünnep között futottak fel, december 22-ét követően naponta 500-800 gépet „személyesítettek meg” – vagyis ennyi vállalkozót kötöttek össze a hivatallal.

Ez ügyben kettősség érvényesült: csak annak ígértek támogatást, aki december 31-ig beüzemelte a kasszát, ám azok, akik siettek, az adataikat is előbb kezdték továbbítani a NAV-hoz – amit azért nem minden vállalkozás szeretett. Utóbb kiderült: a támogatást vélhetően azok is megkapják, akik december 31-ig csak a vásárláshoz szükséges kódot igényelték, de készlethiány miatt nem jutottak géphez. Igaz, Várkonyi Gábor szerint nincs szó arról, hogy várni kellene a gépekre: náluk még mindig van raktáron néhány száz darab legyártott példány.

Az online kasszák a pénzváltók körében tűnnek még népszerűnek: ez az egyetlen szolgáltatói csoport, amelynek érdekképviseleti szervezete maga kérte, hogy terjesszék ki rájuk a NAV-hoz bekötött gépek rendszerét.

Összesen 213 olyan társaságot találtunk a cégnyilvántartásban, amely főtevékenységként pénzváltást végez, közülük január elején már 173-nak volt kasszája – igaz, lehettek olyanok is, amelyeknél több telephelyen kell üzemeltetni a gépet. A tisztítási tevékenységet végzők – a patyolatok – pedig éppen a telephelyek nagyobb száma miatt lehetnek a leginkább „alulkasszásítottak”: a vállalkozások számához képest itt a legalacsonyabb, 41 százalékos a bekötött masinák száma. Rajtuk kívül még a masszőröknél lehet arányaiban kevés gép (az egyéni vállalkozások magas száma miatt ezen a területen nincs pontos adatunk): közülük valószínűleg sokan nem végzik olyan rendszeresen a tevékenységet, hogy egyáltalán megérje megvásárolniuk a gépet.

Forrás: Világgazdaság