Versenyt futnak az idővel a taxisok

Versenyt futnak az idővel a taxisok
Még egyetlen taxiban sem látott online pénztárgépet Tamás Miklós, a City Taxi elnöke, pedig január elsejétől már mindegyikben működniük kellene. A rövid határidő miatt komoly bajban vannak a kollégái – mondta Tamás Miklós. Csak a City Taxinál 840 kocsiba kellene beszerelni a készülékeket, Budapesten pedig összesen körülbelül ötezerbe, vagyis az év végéig naponta 300-400 járműre kellene sort keríteni csak a fővárosban (az egész országban mintegy 11 ezer taxi fut az utakon).

 

Tamás Miklós szerint kollégái – akik egyéni vállalkozók, és saját maguknak kell megvásárolniuk a készüléket – már minden adminisztratív elvárásnak eleget tettek, regisztráltak a NAV oldalára, az előleget is befizették, és most várják a kiszállítást. Bár Budapesten nyolc-tíz beszerzési forrás is van, a taxisok a korábbi munkakapcsolat alapján a taxióraszervizeket részesítik előnyben. A forgalmazók között komoly verseny alakult ki – emelte ki a City Taxi elnöke –, és most a piacszerzéssel vannak elfoglalva. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke is úgy látja, most nagyban a forgalmazókon múlik, hogy a startra minden rendben lesz-e: a regisztráció alapján az látszik, hogy a taxisok legalább kétharmada már megrendelte a készüléket. A taxisok remélik, hogy ha rajtuk kívülálló okokból január 1-jén még sem működnének a kocsikban a kasszák, a hatóságok kellően rugalmasak lesznek – emelte ki Tamás Miklós.

A verseny mindenesetre látható, egyes kereskedők kedvezményt adnak az árakból, mások az üzembe helyezés költségét engedik el – értesült a Világgazdaság piaci forrásból. Utóbbi önmagában sokat számít, hiszen ez több mint 12 ezer forint is lehet. Egy online kassza ára 130-140 ezer forint, de akinek nincs köztartozása, az 50 ezer forint állami támogatást kap hozzá. Ezen felül a SIM-kártyáért havi 1900 forintot kell fizetni, a készülék éves hitelesítési díja pedig mintegy 15 ezer forint.

A Főtaxinál az eddigi visszajelzések alapján úgy látják, hogy a megrendelés és a beszerzés folyamatos, így a január elsejei határidőre minden egyes, a Főtaxival szerződésben álló taxis autójában online pénztárgép működhet – mondta lapunknak Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója. (A cég flottájához közel 1200 autó tartozik, a taxisok maguk rendelik meg a készülékeket.) A Főtaxi szerződéssel már rendelkező franchise partnereinek a következő esedékes tagdíjfizetésnél jóváírják az online pénztárgép beszerzésének teljes költségét; ezt 2017 novemberéig kamatmentesen kell visszafizetniük a Főtaxinak, ha 2018. december 31-ig tartó hűségnyilatkozatot írnak alá a társasággal – emelte ki Szunomár. A bevezetés kapcsán toborzási kampányt is indítottak, és az első száz újoncnak is jóváírják a gép beszerzésének összegét, adott feltételek mellett.