Vizsgálat az árukövető rendszer hibája miatt

Annak ellenére is vizsgálatot rendelt el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az EKÁER-rendszer meghibásodása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy üzleti adatok nem kerültek nyilvánosságra. Január 1-től az Elektronikus Közúti Árukövető Rendszerben kell regisztrálni a kereskedelmi szállításokat. A nol.hu pénteken arról számolt be, hogy azok, akik külön felhasználói felülettel próbáltak kapcsolódni a rendszerbe, nemcsak saját adataikat tudták lekérni, hanem másokét is, így a versenytársak látták, hogy kitől mit, mennyit és mennyiért rendeltek.

 

 

A NAV által üzemeltetett elektronikus árukövető rendszer hibája miatt a nol.hu szerint átmenetileg nemcsak saját forgalmi adataikat tudták lekérni a felhasználók, hanem a konkurenciáét is. Az adatok összesített formátumúak voltak, csak egy cégnél volt adatletöltés és a hibát már elhárították – közölte MTI-nek adott válaszában az állami adóhatóság.

 

Varga Mihály arra kérte a NAV elnökét, hogy azonnal rendeljen el belső vizsgálatot. A miniszter hangsúlyozta, a hiba negyed óráig állt fenn. Elmondta, egy ilyen nagy rendszernél, amelynek több tíz-, de akár százezer felhasználója is lehet, előfordulhatnak „gyermekbetegségek”, ezért is adtak egyhónapos türelmi időt a cégeknek a rendszer használatához, hogy ezek a hiányosságok előjöjjenek.

 

Január 1-től kizárólag EKÁER-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz, vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az EKÁER elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő EKÁER-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik és 15 napig érvényes.