Hódít a polcrakész csomagolás

Hódít a polcrakész csomagolás
Néhány év alatt teljesen átalakulnak az áruházak polcsorai és megkezdik térhódításukat a „polcrakész” megoldások. Az egyik legnépszerűbb a Twin-Box, amelynél a szállítói csomagolás egyetlen pillanat alatt fogyasztóivá alakítható. A kiskereskedelmi vállalatoknál is kulcsfontosságú az innovatív csomagolások alkalmazása. 

 

Akár harmadával is csökkenti az árufeltöltéssel kapcsolatos élőmunka-igényt a kiskereskedelmi üzletekben az ún. polcrakész, vagy más néven árukész (shelf ready packaging, röviden SRP) csomagolások alkalmazása. A szakértők becslése szerint jelenleg a diszkontláncoknál kapható termékek mintegy 90 százalékát kínálják SRP csomagolásban, míg a kiskereskedelem más szektoraiban a polcrakész csomagolás részaránya 40 százalék körül mozog.

A boltoknak költségszempontból elsődleges, hogy az árut a legkevesebb eladó, a leggyorsabban, és a vásárlókat a legkevésbé zavarva legyen képes a polcokra kihelyezni. Ebben kínálnak segítséget a csomagolóiparban kifejlesztett új megoldások – fogalmazott Sigray Mária, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója az üzletrész.hu weboldalon.

A kereskedelmi láncok részéről elvárás, hogy a csomagolás legyen praktikus, erős és esztétikus, hiszen a csomagolás nem csak védi az árut, hanem jó felületet kínál az értékesítés támogatására is. Az SRP megoldásokon belül főleg az ún. Twin-Box csomagolások egyre keresettebbek. A Twin-Box egy két részből álló ikerdoboz, amelynek felső része egy alul nyitott, erős, de egyszerű doboz, míg az alsó rész a kínáló csomagolás, amely egy kevésbé erős, de igényes nyomdatechnikai megoldásokat hordozó doboz. A megoldás lényege, hogy az áruházakban egyetlen mozdulattal eltávolítható a dobozok felső része, így a szállítói csomagolás egyetlen pillanat alatt fogyasztói csomagolássá alakítható.

 Fotó: Üzletrész.hu