Varga Árpád: Hatékony a csalások ellen az online pénztárgép

Varga Árpád: Hatékony a csalások ellen az online pénztárgép
Nincs száz százalékosan hatékony megoldás az áfavisszaélések felszámolására, a rendszerben mindig lesznek csalók a NAV elnökhelyettese szerint. Varga Árpád a Napi Gazdaságnak elmondta, a revizorok által feltárt adókülönbözet 83-86 százaléka az áfát érinti, ezért a hatóság célkeresztjében továbbra is az áfacsalók állnak. A hatóság munkáját segítik az online pénztárgépek, amelyekről eddig 670 milliárd forint értékű nyugta érkezett a központba.

Már több mint 117 ezer kassza működik az adóhatósághoz bekötve, ezekről több mint 670 milliárd forint értékű nyugta adatai érkeztek be – nyilatkozta a NAV elnökhelyettese. Varga Árpád szerint az online pénztárgépek bevezetése komoly fegyver a feketegazdaság elleni harcban. Tavaly az összes adónemet tekintve 515 milliárd forint hiányt tárt fel 212 ezer adószakmai vizsgálat. Az egy revizorra eső megállapítási összeg 162 millióról 182 millióra nőtt.

A legnagyobb problémát az áfacsalások jelentik. Az összes feltárt adóhiány 83-86 százaléka az áfát érinti. Bebizonyosodott, hogy a fordított áfa hatékony válasz a csalásokra, gabonából például 2010-ben kétszer annyit forgalmaztak papíron, mint amennyi megtermett az országban. A fordított áfa bevezetésével kivonultak ebből az iparágból a csalók. Más kérdés, hogy az Európai Unió nem minden termékcsoport esetében járul hozzá a fordított áfafizetéshez. Az ömlesztett áruk kereskedelmében a legnagyobb a csalás lehetősége ott mutatkozik, ahol nem lehet gyári szám alapján azonosítani a termékeket, mint amilyen a cukor, a gabona, stb. – mondta Varga Árpád.

Az online pénztárgépek mellett az e-útdíjrendszer adatai is segítik a visszaélések feltárását. Meg tudják állapítani, hogy a teherautók valóban kiléptek-e az országból a rakománnyal, de azt is, ha üresen közlekedtek. Korábban a NAV-nak a rendőrségtől kellett adatokat kérnie a nyomozásaihoz, most azonban közvetlenül hozzáférnek az e-útdíjrendszer adataihoz, sőt a bűnügyi igazgatóság akár titkosszolgálati eszközöket is használhat.