Keményebb élelmiszer-ellenőrzésekről szavazott az EP

Keményebb élelmiszer-ellenőrzésekről szavazott az EP
Az új szabályozás eredményeképp az élelmiszerláncot érintő hatósági ellenőrzés átláthatóbbá, szigorúbbá válik, a fogyasztók nehezebben megtéveszthetőek.

 

Március közepén megszavazta az Európai Parlament az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását. Az új szabályok az ételek jobb nyomon-követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák.

Az új jogszabály átfogó és hatékony kontrollt kínál az élelmiszerek és takarmányok, az állatorvosi és növény-egészségügyi követelmények, valamint a biotermékek és földrajzi védettséget élvező termékek ellenőrzési rendszerére.

“A lóhús botrány után a fogyasztók jogosan vetettek fel kérdéseket az élelmiszerlánc integritása kapcsán. Ezek a szabályok most megfelelő eszközöket adnak a hatóságok kezébe a csalások ellen. Biztos vagyok benne, hogy ebben a harcban a megfelelő büntetések jelentik a kulcsot” - mondta Karin Kadenbach (S&D, Ausztria) jelentéstevő.

Az EP és a tanács közötti megállapodás eredményeként az egész élelmiszerlánc átfogó és hatékony kontroll alá kerül, a be nem jelentett, kockázatalapú ellenőrzések minden szektorra kiterjednek, hatékonyabban lépnek fel a csalások és megtévesztő gyakorlatok ellen, továbbá kiterjesztik a szabályokat a harmadik országokból érkező termékek importjára is. Az új rendelet 16 korábbi vonatkozó jogszabályt fog össze egyetlen szövegbe és gyorsabb vészhelyzeti reagálást tesz lehetővé.