Romániában sem egyszerű az átállás az onlinekasszákra

Romániában sem egyszerű az átállás az onlinekasszákra
Romániában csak jövőre, 2017-től kezdik meg az új típusú pénztárgépek forgalmazását. Az ottani adóhatóság (ANAF) pedig 2018. január elsejétől követ figyelemmel minden tranzakciót – jelentette be Dragoș Doroș, az adóhatóság elnöke.

 

A román kormány rengeteg energiát fektet abba, hogy a rendszer mielőbb működőképessé váljon, mert a tervek már két éve megvannak, de érdemi előrelépés eddig nemigen történt.

Most azonban napok kérdése, hogy a főbb paramétereket közzé tegyék a Hivatalos Közlönyben, és elkezdődjön a felkészített pénztárgépek akkreditálása. A jelentős késés miatt ugyanakkor az ANAF elnöke nem tartja kizártnak, hogy halasztani kell a korábban elfogadott menetrendet.

A román pénzügyminisztérium júliusi bejelentése értelmében a romániai kereskedőknek fokozatosan, 2017. november elsejéig kellene áttérniük az online pénztárgépre, hogy 2018-tól valamennyi tranzakció bekerüljön az országos adóhatóság adatbázisába. A szaktárca eredeti tervei szerint a nagy adófizetőknek már januárig be kellene szerezniük az online kasszákat, a közepes adófizetőknek május elsejéig kellene átállniuk, míg novemberre a legkisebb boltokban is ilyen eszközön kellene dolgozni.

Mint látjuk, a határidő még módosulhatnak, de a szándék keleti szomszédunknál is egyértelmű.

(forrás: kamaraonline.hu)