Online kasszák: 200 milliárdos pluszbevétel

Online kasszák: 200 milliárdos pluszbevétel
Az online kasszarendszer 200 milliárd forint plusz áfabevételt hoz az államnak. Ez annyit jelent, hogy több mint ezermilliárdos forgalom vált láthatóvá, ami a teljes tavalyi kereskedelmi bevételnek több mint a tizede. Így nem meglepő, ha a kereskedelem szárnyalását mutatják a statisztikák - írja a VG.hu.

A NAV adatai szerint az online kasszarendszer bevezetése nagyjából 200 milliárd forint többlet áfabevételt hozott a költségvetésnek. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelemben több mint 1000 milliárd forint korábbi fekete forgalom vált láthatóvá. Ez a tavalyi 8900 milliárd forint teljes kiskereskedelmi forgalom több mint 10 százaléka. Így az éves szinten mért (legfrissebb adat: 2015 január-április) 6,3 százalékos kiskereskedelmi volumennövekedés nem is meglepő - írja a VG.hu.
A mintegy kétszázezer pénztárgépet fokozatosan csatlakoztatták a NAV online rendszeréhez, a fehéredő kiskereskedelmi piac statisztikára gyakorolt hatása idén év végén „kirúgja” magát. Addig azonban folyamatosan magas növekedési adatokra lehet számítani, ami mögött valójában nem feltétlenül szerepel nagyobb értékesítés − jegyzi meg a lap.
A kiskereskedelemben elsősorban a ruházati termékek, az iparcikkek, ezen belül a tartós fogyasztási (elektronikai) cikkek eladása számít a „legszennyezettebbnek”. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis ezen árucsoportoknál növekedett a legerősebben a forgalom − az üzemanyag-értékesítés bővülése mellett.