A Lidl Magyarország tavaly 20 százalékkal több magyar bort értékesített

A program eredményeként már 320 magyar szállító mintegy 2500 terméke található meg a cég termékpalettáján, azok 19 ország Lidl áruházainak polcain jelennek meg.

A Lidl Magyarország tavaly 14,9 millió palack magyar bort értékesített, mintegy 20 százalékkal többet az előző évinél - mondta Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. beszerzési ügyvezetője Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy az eladás bővülése közel azonos volt a belföldi és az európai piacon, 5 milliárd forint értékben 7,9 millió palackot adtak el Magyarországon és 7 millió palackot exportáltak.

A Lidl Magyarország 9,7 millió euró (mintegy 3 milliárd forint) értékű borexportja 10 százaléka a teljes magyar bor- és mustexportnak - mondta.

Nepp Zoltán tájékoztatása szerint külföldön a Királyleányka, a Tokaji Furmint és a Szürkebarát volt a legnagyobb palackszámban értékesített magyar bor tavaly.

Az idei Lidl Wine Expo Hungary-re mintegy 1200 tételből 366 féle bort állítottak ki. Az idén ötödik alkalommal megrendezett bormustrára - amelynek célja a magyar borok Európán belüli népszerűsítése - 120 borászatból érkeztek borok.

A program eredményeként már 320 magyar szállító mintegy 2500 terméke található meg a cég termékpalettáján, azok 19 ország Lidl áruházainak polcain jelennek meg - jegyezte meg Nepp Zoltán.

Hozzáfűzte: az idei Lidl magyar borexpón 10 európai ország - köztük Németország, Írország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Románia, Horvátország - képviselői ismerkedhettek a kínálattal.

A kiváló minőséget képviselő kisebb családi és kézműves pincészetek megjelenését a mustrán a Lidl Magyarország kiemelten fontosnak tartja - tette hozzá.

Font Sándor (Fidesz) országgyűlési Képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy az utóbbi években új alapokra helyezték a magyar szőlőtermelés és borelőállítás fejlődését. Kiemelte az ültetvények területének növelését, a kisebb, 1000 hektoliter alatti mennyiséget előállító borászatok működésének egyszerűsített feltételeit, a szakmai önigazgatás korszerűsítését.

Font Sándor az MTI-nek elmondta: az ágazat bevétele az idén a 100 milliárd forintot is meghaladhatja, miután tavaly a megtermelt bormennyiség már mintegy 30 százalékát exportálták. A kivitel elérte a 103 millió eurót (több mint 30 milliárd forintot), csaknem 25 százalékkal nőtt.

Hozzátette: 2017-ben mintegy 3,1-3,2 millió hektoliter igen jó minőségű bor került a pincékbe, ez is jó hatással lehet az eladásokra, miként az is, hogy Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban több, mint 20 százalék volt a szőlő terméskiesése.