Havi 20 ezer forintot költöttünk élelmiszerre

Havi 20 ezer forintot költöttünk élelmiszerre
Az egy főre jutó átlagos havi kiadás 8,9 százalékkal nőtt 2015-ben és átlagosan 74 608 forintot tett ki. Olyan tételek, mint a háztartásban elfogyasztott élelmiszerek, a lakásfenntartás és háztartási energia, valamint a közlekedés, a kiadások 59,7 százalékát vitték el – derül ki Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb összefoglaló jelentéséből.

 

A kiadások 26,7 százalékát (átlagosan fejenként havonta 19 885 forintot) élelmiszerekre és alkoholmentes italokra fordítottuk. Az élelmiszerkiadások 28,2 százalékát húsra és húskészítményekre, 15,7 százalékát tejre, tejtermékekre, sajtra, 10,4 százalékát zöldségekre és burgonyára, míg 6,6 százalékot gyümölcsre költöttük. Az élelmiszerkosárban alig egy százalékot ért el a halfogyasztás - jegyezte meg a KSH.

A mennyiséget tekintve 5,2 kilogramm húst fogyasztott havonta otthonában egy magyarországi lakos, amiből 1,6 kilogramm baromfi és 1,4 kilogramm sertéshús. Fejenként 4,4 liter volt a havi tejfogyasztás, zöldségből és gyümölcsből egyformán 3,7-3,7 kilogramm jutott a háztartások asztalára. Ásványvízből 6,6, szénsavas üdítőkből 2,2 litert vásároltak, de gyümölcslevekből csak 1 liter fogyott. (Ez a statisztika csak a vásárolt és otthon elfogyasztott élelmiszereket fedi le, a házon kívül, munkahelyi, iskolai étkezdékben, vendéglőkben elfogyasztott, vagy házhoz szállított ételeket nem.)