Élelmiszerdrágulást hozhat a GMO-tilalom

Élelmiszerdrágulást hozhat a GMO-tilalom

Akár 10-20 százalékkal is megdrágítaná az élelmiszerek árát, ha Magyarország tisztán GMO-mentes gyártásra állna át – vélik a szakértők. Azt, hogy génmódosítás-mentes tej, hús és tojás előállítására készül Magyarország, a napokban jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium. A fő gond az, hogy nincs igazán alternatívája a takarmányozásban a szójának, amely a legfőbb fehérjeforrás, és amiből a gazdák elsősorban génkezelt dél-amerikai terményt vásárolnak– írja a vg.hu.


Jelentősen, akár 10-20 százalékkal is megdrágítaná az élelmiszerek árát, ezzel veszélyeztetné a hazai termékek versenyképességét, ha Magyarország tisztán GMO-mentes gyártásra állna át – vélik a Világgazdaságnak a témában név nélkül nyilatkozó szakértők. Azt, hogy génmódosítás-mentes tej, hús és tojás előállítására készül Magyarország, a napokban jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Nagy István hangsúlyozta, Brüsszelben eldőlt, hogy a tagországok szabadon dönthetnek a génmódosított növények tiltásáról, korlátozásáról, ezért a kormányzat fontos célkitűzésének tekinti, hogy elsőként a tej, majd a hús és a tojás esetében is elérje a teljes GMO-mentességet – tette hozzá.
A lapnak nyilatkozó szakértő szerint bármely ország próbálhat GMO-mentes élelmiszeripart kialakítani, ám a megvalósítás sok akadályba ütközik. Jelen pillanatban a szakember nem lát arra esélyt, hogy Magyarország az importszóját, mint alapvető fehérjeforrást kiváltsa a takarmányozásban.
Felmerült az is, hogy a bioetanol-gyártás után visszamaradt kukoricamassza megoldást jelenthetne, hiszen ez fehérjében gazdag. Ennek felhasználása nyilvánvaló előnyei miatt világszerte egyre terjed, ám kockázatai is vannak, hiszen ha a kukorica toxinnal szennyezett, az a tejelő marhák tejében is kimutatható.
Szóba került még az is, hogy egy ilyen irányultságú magyar élelmiszeripar mennyire lenne versenyképes más országok gyártóival szemben. Kutatások szerint idehaza a fogyasztóknak az ár a döntő szempont. Az exportpiacokon ugyan van tere a GMO-mentes élelmiszereknek, itt azonban a kevés, de fizetőképes vevőért komoly küzdelem zajlik.