Papírpohár-adót vezethetnek be Nagy-Britanniában

Gigantikus szeméthegyek jönne össze minden évben eldobható kávéspoharakból, melyeknek csak töredékét hasznosítják újra. Erre érkezne válaszul az új illeték, a befolyt összegből az ország hulladék újrahasznosító telepeit fejlesztenék.

Megadóztathatják az eldobható kávés papírpoharakat Nagy-Britanniában, írja a Bloomberg egy pénteki jelentésre hivatkozva. A pohárbetét mellett brit törvényhozók érvelnek, hogy ezzel csökkentsék a Starbucks, a Costa Coffe és hasonló kávézóláncok hulladéktermelését. A "latte-illetéknek" nevezett adót 25 pennyben, vagyis kb. 87 forintban szabnák meg poharanként.

A brit Környezetvédelem-Ellenőrzési Bizottság ülésének jegyzőkönyve szerint a befolyt összegből az ország hulladék újrahasznosító telepeit fejlesztenék, illetve a kormány távlati céljaként azt is meghatározták, hogy 2023-ra minden papírpoharat újrahasznosítsanak. Amit pedig nem lehet, azt tiltsák be.

Nagy-Britanniában 30 ezer tonna papírpohár-hulladék keletkezik évente, viszont 400-ból kevesebb mint egy poharat hasznosítanak újra a statisztikák szerint. Ezt főképp az okozza, hogy a poharak belsejéből előbb el kell távolítani az átázást meggátoló fóliaréteget, ami bonyolítja az újrafolyamatot. A bizottság szerint a latte-illetékkel nagyobb hatást lehet elérni a fogyasztók körében, mint azzal, hogy a kávézók árkedvezményt adnak nekik, ha behozzák a saját, hagyományos bögréjüket.

Mary Creagh bizottsági elnök nyilatkozata tovább árnyalja - pontosabban sötétíti - a brit pazarlás képét, elmondása szerint évi 2,5 milliárd papírpoharat szórnak el a szigetországban, mellyel öt és félszer lehetne körbekeríteni a Földet.

 

 

Forrás: mfor.hu