Mindenki nyer a COSMO érkezésével

A cégek, szervezetek adat- és információfeldolgozását végző, a folyamatok egységes, integrált informatikai kezeléséért felelős vállalatirányítási (ERP) rendszereket olvasóink többségének aligha kell bemutatni. A becslések szerint Magyarországon is évi százmilliárdos piacon nemrég egy akvizícióval megjelent a terület egyik legnagyobb európai szakértője, a COSMO CONSULT csoport: a német multinacionális cég az XAPT Solutions Kft.-t – és annak romániai leányvállalatát – vásárolta meg. Az immár COSMO CONSULT Kft. néven működő cég ügyvezetője, Polocz Anett nyilatkozott portálunknak.

Az aukciók is az internetre költöztek

Az aukció szót hallva a többségnek alighanem az villan be, amint előkelő emberek épp egy híres festményre licitálnak. Pedig az ipari árverések – ma már döntően online – világa is legalább ennyire nyüzsgő, és szintén bővelkedik az érdekesebbnél érdekesebb tételekben. A 2005-ben alapított Intergavel Aukciószervező Kft.-nél például többek közt filmdíszletek, egy tűzoltóautó vagy épp a miskolci villamosok is kalapács alá kerültek már. A hazai iparban még kissé gyerekcipőben járó környezettudatosság terén is fontos szerepet vállaló cég ügyvezetője, Kocsis Csaba az Ökotudat portálnak nyilatkozott. 

Nagy lehetőséget bukna el Magyarország, ha nem vagyunk elég szigorúak

Nagy lehetőséget bukna el Magyarország, ha nem vagyunk elég szigorúak

Pálinkás József mindent elmond a pályázatok jövőjéről.

„Takarékosan kell bánnunk a rendelkezésünkre álló értékes kutatási, fejlesztési és innovációs forrásokkal, mert csak ekkor tudnak ezek az ország versenyképessége javára válni" - indokolta az általa vezetett intézmény szigorú szakmai szűrőjét a Portfolio-nak adott évértékelő interjújában Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke két fontos üzenetet is megfogalmazott a KFI-pályázatok iránt érdeklődők felé és óva intett a túlárazással, a bérek felsrófolásával és az alvállalkozók bevonásával való kísérletezéstől. Ezek ugyanis fenn fognak akadni a szakmai szűrőn és úgy látja: éppen emiatt kapnak kevés dicséretet. Jelzése szerint sokkal alaposabban nyomon fogják követni a pályázati pénzek hasznosulását, így nem elégszenek meg az írásos jelentésekkel, sőt lengyel mintára tervezik az előzetes ellenőrzés bevezetését is. 

Új lehetőség a készletgazdálkodásban – terjed az ipari online árverés

Új lehetőség a készletgazdálkodásban – terjed az ipari online árverés

A legtöbb gazdálkodónak ismerős a probléma, amikor lecserél néhány berendezést – legyen az gép, bútor, vagy szerszám – és egyszerűen nem tud mit kezdeni a régi holmikkal. Kidobni nem akarja ezeket, hiszen működőképesek és értéket képviselnek, nála azonban csak bosszúságot okoznak. Az ilyen tételek gyakran évekig megjelennek a leltárakban, foglalják a helyet a raktárban, de nem egyszer még külön tárolási díjat is kell utánuk fizetni. Senki nem tudja, hogy mennyit érnek ezek a gépek, senkinek nincs ideje ezekkel foglalkozni, és senki nem tudja, mégis kinek, hogyan adhatnák ezeket tovább. Így nem egyszer sokmilliós értékek amortizálódnak egy-egy „sarokban”, miközben a bennük álló pénz jól jönne az újabb fejlesztésekhez, vagy csak fedezné a céges karácsonyi vacsorát.

Ezt a problémakört ismerte fel Kocsis Csaba, az online ipari árverésekkel foglalkozó Intergavel Kft. vezetője évekkel ezelőtt. A kezdetekről és az utóbbi évek robbanásszerű növekedéséről maga az alapító beszélt.

Bessenyei István: Újra az innováció éve volt 2015

Bessenyei István: Újra az innováció éve volt 2015

A Laurel cégcsoport az online kassza bevezetések lecsengése után visszatért azokhoz a fejlesztési irányokhoz, amelyekben hagyományosan erős, sok esetben piacvezető. Az idei évben számos innovációval, újdonsággal készülünk, és eljött az ideje, hogy határainkon kívül is megismerjék a kereskedők a Laura kasszaszoftvert – mondta Bessenyei István, a Laurel ügyvezető-tulajdonosa.

Giesz István: Egyszerűsödik a munkaidő nyilvántartása

Giesz István: Egyszerűsödik a munkaidő nyilvántartása

Új összetevővel egészül ki a ProHumán munkaügyi rendszer. A ProTime egy partnercég terméke, a közös fejlesztés nyomán integrálták a már létező szoftverhez. A fejlesztés eredményeként egyszerűbbé és lényegesen gyorsabbá válik a munkaidő-nyilvántartás, csökken a hibalehetőség – mondja Giesz István, ProgAdat Kft. ügyvezetője.

Pankucsi: új módszerek áfacsalók ellen, kasszacsere után is

Pankucsi: új módszerek áfacsalók ellen, kasszacsere után is

Újabb intézkedéseket hozhat a kormány az áfacsalások letöréséért. Az adóügyi helyettes államtitkár szerint az elektronikus lehetőségek kiaknázása sokat segíthet. Pankucsi Zoltán szerint az online pénztárgépek bevezetését, az útdíjrendszer és az adóhivatal összekapcsolását és a végrehajtás gyorsítását újabb intézkedések követhetik. Az acélpiacról is kisöprik a milliárdos csalásokat – írja a Magyar Nemzet Online.

Varga Árpád: Hatékony a csalások ellen az online pénztárgép

Varga Árpád: Hatékony a csalások ellen az online pénztárgép

Nincs száz százalékosan hatékony megoldás az áfavisszaélések felszámolására, a rendszerben mindig lesznek csalók a NAV elnökhelyettese szerint. Varga Árpád a Napi Gazdaságnak elmondta, a revizorok által feltárt adókülönbözet 83-86 százaléka az áfát érinti, ezért a hatóság célkeresztjében továbbra is az áfacsalók állnak. A hatóság munkáját segítik az online pénztárgépek, amelyekről eddig 670 milliárd forint értékű nyugta érkezett a központba.