Nagy lehetőséget bukna el Magyarország, ha nem vagyunk elég szigorúak

Nagy lehetőséget bukna el Magyarország, ha nem vagyunk elég szigorúak

Pálinkás József mindent elmond a pályázatok jövőjéről.

„Takarékosan kell bánnunk a rendelkezésünkre álló értékes kutatási, fejlesztési és innovációs forrásokkal, mert csak ekkor tudnak ezek az ország versenyképessége javára válni" - indokolta az általa vezetett intézmény szigorú szakmai szűrőjét a Portfolio-nak adott évértékelő interjújában Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke két fontos üzenetet is megfogalmazott a KFI-pályázatok iránt érdeklődők felé és óva intett a túlárazással, a bérek felsrófolásával és az alvállalkozók bevonásával való kísérletezéstől. Ezek ugyanis fenn fognak akadni a szakmai szűrőn és úgy látja: éppen emiatt kapnak kevés dicséretet. Jelzése szerint sokkal alaposabban nyomon fogják követni a pályázati pénzek hasznosulását, így nem elégszenek meg az írásos jelentésekkel, sőt lengyel mintára tervezik az előzetes ellenőrzés bevezetését is. 

Új lehetőség a készletgazdálkodásban – terjed az ipari online árverés

Új lehetőség a készletgazdálkodásban – terjed az ipari online árverés

A legtöbb gazdálkodónak ismerős a probléma, amikor lecserél néhány berendezést – legyen az gép, bútor, vagy szerszám – és egyszerűen nem tud mit kezdeni a régi holmikkal. Kidobni nem akarja ezeket, hiszen működőképesek és értéket képviselnek, nála azonban csak bosszúságot okoznak. Az ilyen tételek gyakran évekig megjelennek a leltárakban, foglalják a helyet a raktárban, de nem egyszer még külön tárolási díjat is kell utánuk fizetni. Senki nem tudja, hogy mennyit érnek ezek a gépek, senkinek nincs ideje ezekkel foglalkozni, és senki nem tudja, mégis kinek, hogyan adhatnák ezeket tovább. Így nem egyszer sokmilliós értékek amortizálódnak egy-egy „sarokban”, miközben a bennük álló pénz jól jönne az újabb fejlesztésekhez, vagy csak fedezné a céges karácsonyi vacsorát.

Ezt a problémakört ismerte fel Kocsis Csaba, az online ipari árverésekkel foglalkozó Intergavel Kft. vezetője évekkel ezelőtt. A kezdetekről és az utóbbi évek robbanásszerű növekedéséről maga az alapító beszélt.

Bessenyei István: Újra az innováció éve volt 2015

Bessenyei István: Újra az innováció éve volt 2015

A Laurel cégcsoport az online kassza bevezetések lecsengése után visszatért azokhoz a fejlesztési irányokhoz, amelyekben hagyományosan erős, sok esetben piacvezető. Az idei évben számos innovációval, újdonsággal készülünk, és eljött az ideje, hogy határainkon kívül is megismerjék a kereskedők a Laura kasszaszoftvert – mondta Bessenyei István, a Laurel ügyvezető-tulajdonosa.

Giesz István: Egyszerűsödik a munkaidő nyilvántartása

Giesz István: Egyszerűsödik a munkaidő nyilvántartása

Új összetevővel egészül ki a ProHumán munkaügyi rendszer. A ProTime egy partnercég terméke, a közös fejlesztés nyomán integrálták a már létező szoftverhez. A fejlesztés eredményeként egyszerűbbé és lényegesen gyorsabbá válik a munkaidő-nyilvántartás, csökken a hibalehetőség – mondja Giesz István, ProgAdat Kft. ügyvezetője.

Pankucsi: új módszerek áfacsalók ellen, kasszacsere után is

Pankucsi: új módszerek áfacsalók ellen, kasszacsere után is

Újabb intézkedéseket hozhat a kormány az áfacsalások letöréséért. Az adóügyi helyettes államtitkár szerint az elektronikus lehetőségek kiaknázása sokat segíthet. Pankucsi Zoltán szerint az online pénztárgépek bevezetését, az útdíjrendszer és az adóhivatal összekapcsolását és a végrehajtás gyorsítását újabb intézkedések követhetik. Az acélpiacról is kisöprik a milliárdos csalásokat – írja a Magyar Nemzet Online.

Varga Árpád: Hatékony a csalások ellen az online pénztárgép

Varga Árpád: Hatékony a csalások ellen az online pénztárgép

Nincs száz százalékosan hatékony megoldás az áfavisszaélések felszámolására, a rendszerben mindig lesznek csalók a NAV elnökhelyettese szerint. Varga Árpád a Napi Gazdaságnak elmondta, a revizorok által feltárt adókülönbözet 83-86 százaléka az áfát érinti, ezért a hatóság célkeresztjében továbbra is az áfacsalók állnak. A hatóság munkáját segítik az online pénztárgépek, amelyekről eddig 670 milliárd forint értékű nyugta érkezett a központba.

Gyulay Zsolt: Működik a trafikrendszer

Gyulay Zsolt: Működik a trafikrendszer

Elérte célját a trafikrendszer – állítja az NDN Zrt. vezetője. Gyulay Zsolt az MTI-nek azt nyilatkozta, hatékonyan akadályozzák a fiatalkorúak cigarettához jutását. A feketepiac aránya hazánkban mintegy 12 százalék, amely jóval kisebb, mint Ausztriában, vagy Németországban. Az ellátásról azt mondta a vezérigazgató, hogy a lakosság 98,5 százaléka helyben hozzájuthat a dohányáruhoz. A mozgóárusítást végül nem vezették be, mert nem olcsó megoldás.

Vágujhelyi Ferenc: titokban a NAV is vásárol kasszákat

Vágujhelyi Ferenc: titokban a NAV is vásárol kasszákat

Adatbányászati módszerekkel könnyen megállapítható, ha valakinek nem reális a bevallott forgalma – nyilatkozta a NAV elnökhelyettese az onlinekassza.hu-nak adott interjújában. Vágujhelyi Ferenc arról is beszélt, milyen módon próbálták eddig kijátszani az onlinekassza-rendszert. Megtudhattuk, hogy a hatóság munkatársai 16 ezer célzott ellenőrzést végeztek, eddig 100 milliós értékben szabtak ki bírságot, tíz üzletet zárattak be. A vizsgált üzletek több mint tizedénél találtak valamilyen problémát. A rendszerbe mostanáig 350 millió blokk adatai kerültek be. Az is kiderült, mit lát a revizor még azelőtt, hogy belépne egy üzletbe.