A gyerekeket se kíméli az infláció: a kedvenceik ára is elszállt

Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.

Az árstop miatt már a fagyasztóláda is hiánycikk lett

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a kereslet Magyarországon a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránt. A jelenségről az online kiskereskedelmi piac egyik vezető szereplője, az eMAG azt mondta a G7.hu gazdasági portálnak, hogy a rezsicsökkentés szabályainak tavaly nyár végi megváltoztatása után egyetlen hónap alatt 64 százalékkal nőtt ennek a termékfajtának az értékesítése.

A hitelesség válik a hirdetések legfontosabb hozzávalójává?

A felhasználói tartalom és a valós vásárlói élmények jelentősége folyamatosan nő, amihez a TikTok és az Instagram Reels optimális technikai feltételeket biztosít. A Store Insidernek nyilatkozó Bauer Zsófia szerint hazánkban is folyamatosan terjednek az új hirdetési módszerek, de még bőven akadnak kiaknázatlan lehetőségek. A szakportál szemlézi az ESM Magazine cikkét is, amelyben az Emplifi nevű, vásárlói élményeket kutató és fejlesztő vállalatra hivatkozva arról írnak, hogy 2023 a közösségi médiában a hitelesség éve lesz, azáltal hogy a gyártók a felhasználói tartalom felé fordulnak és folytatódik a terjeszkedés új platformok felé, mint a BeReal és a TikTok.

Kuponok, akciók, pontgyűjtés: így változtak a vásárlói szokások

A több tényező eredményeként létrejött válság alaposan átalakította a magyarok vásárlási szokásait. A bevásárlást egyre inkább az online térben intézik az emberek, illetve ott vásárolnak, ahol van kellő mennyiségben hatósági áras termék. A pontgyűjtő kártyák és -alkalmazások mellett az egyes üzletek applikációit is előszeretettel használják már a vásárlók, de a nyereményjátékok vonzzák őket a leginkább. A vásárlási szokások változásáról az Ynsight Research kutatója, Csiby Fruzsina beszélt a VG Podcastben.

Vége az aranykornak az e-kereskedelmi piacon?

Az elmúlt években megszokott volt, hogy az online eladások rekordokat döntöttek a kereskedelmi szektorban a karácsonyi szezonban, tavaly decemberben viszont elmaradtak a csúcseredmények – állapították meg az Ecommerce Hungary Egyesület webkereskedelmi szakértői. A témáról az Üzletem.hu portál cikke is beszámolt.

Ilyen infláció mellett hogyan spórolnak a vásárlók?

Az európai átlagnál érzékenyebben érinti a magyar fogyasztókat az infláció, és a problémát fokozza, hogy a magyaroknak láthatóan kevesebb opciójuk maradt a spórolásra – derül ki az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felméréséből (ECPR), amelyet a Piac&Profit portál ismertetett. A kutatás szerint ennek ellenére a fogyasztói kilátások nem rosszabbak a magyar piacon, mint a legtöbb európai országban.