Támogatást várnak a kereskedők

Összességében pozitívan értékelik a hazai kereskedők a pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat megteremtését, amely hozzájárulhat a szektor „fehérítéséhez” - mondta el az Onlinekassza.hu-nak adott interjúban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. A megvalósításhoz állami támogatást várnak az érintett vállalkozások.

El kell felejteni a március végi határidőt – fogalmazott az Onlinekassza.hu-nak adott interjúban Vámos György, az OKSZ főtitkára a pénztárgépek NAV-hoz bekötéséről. (Korábban már Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter is felvetette annak lehetőségét, hogy kitolják ezt a határidőt.) A szakember elmondása szerint még legalább néhány hétre szükség van ahhoz, hogy megszülessen a pontos feltételeket, a kasszák elvárt paramétereit tartalmazó rendelet. Ez alapján február elejére lehet ismert, mit is kell majd tudniuk a pénztárgépeknek, a fennmaradó mintegy másfél hónap azonban egyértelműen nem lesz elegendő az átállásra. Meg kell tervezni az előírásoknak megfelelő berendezéseket, ki kell kísérletezni, hogyan működik a rendszer, jóvá kell hagyatni és természetesen telepíteni is kell ezeket a készülékeket – sorolja a tennivalókat Vámos György.

 Az OKSZ főtitkárának közlése szerint egyébként az NGM végrehajtási rendeletének csúszása bizakodásra adhat okot, hiszen azt jelzi, hogy a háttérben nagyon komoly szakmai egyeztetések zajlanak. Nem akarnak olyan rendszert csinálni, ami nem működik és sokat kell majd javítani – tette hozzá Vámos György. Az egyeztetések eddigi tapasztalatairól szólva a szakember elmondta, hogy úgy látják, minisztériumi oldalról minden olyan észrevételt mérlegelnek, amely egybeesik a céllal és segítő szándékú.

 A hazai kereskedők túlnyomó többsége egyébként megértette az új szabályozás szándékát, hiszen az új rendszer hozzájárulhat a kereskedelmi szektor „fehérítéséhez”. „Egy feltételt azonban mindenki megfogalmazott, ez pedig az, hogy legyen pénzügyi támogatás az átállás megvalósításához – hangsúlyozta a főtitkár. Ezzel kapcsolatban egyelőre még nincs döntés, bár egy hatástanulmányban közel 17,5 milliárd forintos összeg elkülönítése szerepelt erre a célra.

 Az új rendszer igazi újdonsága az lesz, hogy állandó összeköttetés jön létre az adóhatóság és a pénztárgép között. Egy további fontos elem lesz, hogy nem a kereskedő küldi majd a jelentéseket. A kereskedő előtt nem ismert időpontban a NAV munkatársai online belépnek a pénztárgépbe, és az előző belépés óta keletkezett adatokat az adóhatóság tölti majd le – vázolta a rendszer működését Vámos György.

 Sőt, az adatok lekérésén túl azokat elemezni is fogja az adóhatóság, ami szintén nagyon fontos eszköz lesz az esetleges visszaélések feltárásában. Ahol a begyűjtött adatok elemzése alapján a hatóság furcsaságokra figyel fel, ott ellenőrzés is várható – mutatott rá az OKSZ főtitkára.