Nincs jó idő a kasszacserére

A szezon kellős közepén bíbelődhetnek az új, NAV-hoz bekötött pénztárgépek beállításával a Balaton-parti kereskedők és vendéglátósok – éppen ezt szerette volna elkerülni javaslataival a Kisosz, ám az érdekvédelmi szervezet javaslatai nem jelentek meg a rendeletben. Más kérdés, hogy ha a szezonális árusoknak kedveznek, akkor azok háborognának, akik ősszel már a téli kiárusításra, illetve a nagy karácsonyi vásárra készülnek.

 A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége előzetesen kikérte a kereskedelmi és vendéglátó mikró- és kisvállalkozók véleményét. A több száz érintett a nyári idegenforgalmi szezonban lesz kénytelen az átállással bíbelődni. A Kisosz egyik javaslata, hogy az átállást ne a turisztikai szezonban kelljen lebonyolítani, hanem legalább féléves felkészülési időt hagyjanak rá. Különösen érzékenyen érinti ez a Balatonnál dolgozó vállalkozókat, számukra 1-2 nap kiesés is súlyos veszteséget jelent.

A szövetség javaslata végül nem került be a rendeletbe, ahogy azt sem fogadták el a törvényhozók, hogy évi 15 millió forintos forgalom alatt a jelenlegi „feketedobozos” pénztárgép is használható legyen. A sonline.hu szerint a napokban már levelekkel bombázza a Kisoszt a tagság: szeretnének eleget tenni a kormányrendelet előírásának, de nem lehet a jogszabálynak megfelelő pénztárgépet beszerezni. Igaz, a NAV részéről még van másfél hónap türelmi idő, a kereskedelmi és vendéglátószakmában dolgozó mikro- és kisvállalkozók között azonban nő a bizonytalanság a beszerzés és a szervizelés kérdésében.

Ha a hatóságok engednének a turisztikai bevételeket féltő lobbinak, akkor egy másik problémát idéznének elő. Ha a nyári főszezon utánra halasztják a kasszacserét, akkor a töredéke sem folyik be annak a 95 milliárdos plusz adóbevételnek, amelyet már az idei évre terveztek. Másrészt, közvetlenül a nyári szezon után jönnek az őszi leárazások, majd nem sokkal később a karácsonyi vásárok. Olyan időpontot tehát nem lehet találni, amely minden érintettnek megfelel.