Megússzák a magánorvosok az onlinekasszát

Csak a gyógyszertárakban lesz kötelező az online pénztárgép az egészségügyi szektor résztvevői közül. A patikákban nagyjából kilencszáz pénztárgépet kell lecserélni, ehhez igénybe veszik az 50 ezer forintos támogatást. Szakértők szerint a gyógyszertárakban eddig sem fordult elő az, hogy trükköztek volna. A magánorvosoknál több ellenőrzést végzett a NAV, a szolgáltatók sok esetben megfeledkeztek a nyugtaadásról.

Az egészségügyi szolgáltatók közül csak a gyógyszertárak pénztárgépei lesznek a jövőben online kapcsolatban az adóhatósággal, annak ellenére, hogy egy felmérés szerint tavaly a lakosság több mint negyede vett igénybe magán egészségügyi ellátást, és az adóhatóság szerint a szolgáltatók közül sokan nem adtak nyugtát – írja a Világgazdaság.

A gazdasági napilap szerint a NAV-revizorok már több fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, szemész szolgáltatását is igénybe vették, páciensnek adva ki magukat. Jártak plasztikai sebészeknél is, mert úgy látták, a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére az e területen tevékenykedő vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adóbevételt tartalmaznak.

A kormány célja az onlinekassza bevezetésével a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása, az egészségügyi szolgáltatók közül azonban ilyesmi éppen a patikákban fordulhat elő a legkevésbé. A tb-támogatott orvosságok árát például csak szigorú elszámolás után kapja meg a gyógyszertár az egészségbiztosítótól. Az onlinekasszákról szóló rendelet mégis a gyógyszertárakat jelöli meg első helyen, ezekben kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a lapnak elmondta, 350-400 patikában nagyjából kilencszáz pénztárgépet kell lecserélniük, és ehhez biztosan igénybe veszik majd a kasszánként igényelhető 50 ezer forintos támogatást.