Elkezdték a regisztrációt a kereskedők

Eddig mintegy 30 ezer üzlet kért online pénztárgép-üzembehelyezési kódot az adóhatóságtól. Az azonosítóval a szeptember 1-jei határidőre mintegy 200 ezer pénztárgépnek kell rendelkeznie. Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese nem aggódik, szerinte gyorsul a folyamat.

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese arról számolt be az MTI-nek, hogy az utóbbi három napban már megkétszereződött a regisztrációs kódot igénylők száma, s arra számítanak, hogy a bejelentkezők bővülése gyorsul. A kód nélkül nem lehet megrendelni a pénztárgépeket, és ez a gépenként 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételének feltétele is.

A NAV honlapján közzétett regisztrációs nyomtatványon egyúttal jelezni lehet a támogatási igényt is. Akkor is szükség van a kódra, ha valaki nem kér támogatást, anélkül nem lehet megrendelni a pénztárgépet – hangsúlyozta Varga Árpád. (Javasoljuk, hogy a regisztráció folyamatáról tekintse át 5 lépés a NAV-bekötéshez című cikkünket.)

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az adóhatóság a szeptember 1-jei határidő után ellenőrzi, hogy az érintettek rendelkeznek-e online pénztárgéppel. A kód meglétét úgy tekinti a NAV, hogy ha még nem is kapta meg a pénztárgépét a kereskedő, de mindent megtett kötelezettsége teljesítése érdekében.

Varga Árpád arra a felvetésre, hogy nem lett volna-e egyszerűbb és gyorsabb átvenni valamelyik már működő megoldást, azt válaszolta, hogy a Magyarországon bevezetendő rendszer biztonságosabb a más országokban működőknél.

A pénztárgépek adóhatósághoz való online bekötésének következményeként korábban 95 milliárd forint többletbevételt vártak, a határidő többszöri csúszása miatt azonban ennek már csak mintegy felével terveznek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július közepén 45-50 milliárd forintot említett. Varga Árpád szerint a májusi kiskereskedelmi adatok szerint már vannak jelei a fellendülésnek, és annak is, hogy a kereskedők a korábbinál több bevételt vallottak be. Az utóbbiban szerepet játszhatott az a piacon gyorsan terjedő hír is, hogy a NAV összeveti az új adatokat a régiekkel, s becslést készít a korábbi forgalomról.