Az NGM nem tart a számlázós kiskaputól

Nem számít a nyugtaadás helyett a számlázás tömeges elterjedésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a tárca szerint a kisvállalkozások nem választják majd az új pénztárgép helyett a számlázó programokat. Utóbbi egyrészt lassítja az üzletmenetet, másrészt csak akkor törvényes, ha a vevő megadja a személyes adatait. A magánszemélyek azonban nem kötelesek vásárláskor a lakcímüket és a nevüket elárulni.

Számos hír jelent meg arról, hogy a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások új kassza vásárlása helyett választhatják valamelyik számlázó program használatát is, így nem kell feltétlenül online kapcsolatban lenniük az adóhatósággal. Elviekben van lehetőség arra, hogy nyugta helyett minden esetben számlát bocsássanak ki a pénztárgép használatára kötelezett vállalkozók. Az adóalanynak ebben az esetben az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint kell eljárnia, de a számlakibocsátás lassíthatja az üzletmenetet – tartalmazza az NGM MTI-hez eljuttatott közleménye.

A számlán kötelező a vásárló nevének és lakcímének feltüntetése. A magánszemély vásárló nem kötelezhető az adatszolgáltatásra, ha ezt megtagadja, akkor a vállalkozó a törvényi kötelezettségeit csak nyugtakibocsátással teljesítheti. Ez esetben a kereskedők és vendéglátósok kötelesek pénztárgéppel kiállítani a nyugtát, vagyis mindenképpen üzemeltetniük kell az előírásoknak megfelelő pénztárgépet.

A tárca közleménye idézi Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkárt, aki elmondta, az onlinekasszák bevezetésének célja nem önmagában véve a pénztárgépek cseréje, hanem a költségvetési bevételek védelme. A számlakibocsátás ilyen szempontból tehát erre nem jelent veszélyt, hiszen a számlázásnak szigorúbbak az előírásai a nyugtakibocsátásnál. Ugyanakkor megjegyezte, az eladó nem kényszerítheti vevőjét a személyes adatainak megadására. Ez jogsértő, az üzleti etikával is ellentétes magatartás lenne – mutatott rá.

A közlemény megállapítja, hogy a tömeges számlakibocsátás hosszabb időt vesz igénybe, mint a nyugtakibocsátás, az időveszteség pedig bevételkiesést is eredményezhet.