Több száz trafik hiányzik – fehérorosz márkák a feketepiacon

Több száz trafik hiányzik – fehérorosz márkák a feketepiacon
Megjelent az új, nyilvános trafikkoncessziós kiírás, a pályázatokat június 10-én éjfélig lehet benyújtani – közölte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Az előző körben 127 nyertes volt, de 18 településen továbbra sem nyílik trafik. A legális hálózat bővítése húsbavágó kérdés az államnak, hiszen a Napi Gazdaság szerint a feketepiacon újabb márkák törnek utat maguknak. Az ukrán után a fehérorosz dohány veszélyezteti a hivatalos kereskedelmet. Becslések szerint a cigaretták 12 százaléka illegális.

 

Kiírták az új, ötödik trafikpályázatot. Főleg aprófalvakban és néhány fővárosi kerületben hirdetik meg a 20 évre szóló koncessziót. Pályázni június 10-ig lehet. Légrádi Petra, az NDN Zrt. marketing- és kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, az előző kiírásban 127 nyertes volt, de 18 településen nem jött létre szerződés a Zrt. és a vállalkozások között. Ennek oka általában az volt, hogy a pályázók nem tudták időben beszerezni a szükséges engedélyeket. Jelenleg mintegy 5800 koncessziós joggal rendelkező trafik működik az országban, és további 500 helyen ideiglenesen árulnak dohánytermékeket, amíg nem találnak gazdára ezek a koncessziók is.

Az NDN Zrt. számára azért is fontos, hogy növelje hálózatát, mert a feketepiacon átrendeződés zajlik. A Napi Gazdaság írása szerint Budapesten is egyre több helyen látni Jin Ling, illetve Fest márkájú cigarettásdobozt eldobva az utcán. Korábban egyáltalán nem volt jellemző a fővárosban ez a cigarettamárka, inkább az ukrán Prilukit terítették a feketézők, ebből is főleg vidékre, a kelet-magyarországi városokba jutott.

A Jin Linghez a fehérorosz piacon 40−50 dollárcentért (90−110 forint) lehet hozzájutni dobozonként, itthon pedig bőven 500 forint felett értékesíthető. A lap Információink szerint az az üzem, ahol ezt gyártják, időnként direkt a feketepiacra is termel, amire abból következtetnek az elemzők, hogy az ott előállított mennyiség túlzottan sok a fehérorosz cigarettafogyasztáshoz képest.

Hivatalos magyar feketepiaci adatok szerint az illegális cigarettaforgalom a piac 12 százaléka körül mozog, ezt a GfK az eldobott dobozok alapján méri. A NAV számításai szerint ez valamivel kevesebb, mint egymilliárd szál évente.