Önkiszolgáló kasszák – így használjuk!

Önkiszolgáló kasszák – így használjuk!
Sokan még mindig idegenkednek az önkiszolgáló kasszák kipróbálásától, mert tartanak attól, hogy elsőre nem sikerül minden gördülékenyen és „szégyenben maradnak” a többi, esetleg gyakorlottabb vásárló előtt. Az alábbiakban egy praktikus útmutatót olvashatnak, amely segít felkészülni az első használatra.

 

Jellemző, hogy aki már próbálta az önkiszolgáló kasszát, az elégedett, mert gyorsabban végez, mint ha sorban állna, ráadásul az sem fordulhat elő, hogy a pénztáros valamit véletlenül kétszer üt be. Az első kipróbálástól azonban sokan tartanak, mert mi lesz, ha „bénáznak” majd?

Először is, semmi, hiszen az automata kassza üzemeltetése nem azt jelenti, hogy a vásárlót magára hagyják. A zónában tartózkodik legalább egy áruházi alkalmazott, aki felügyeli a működést és segít, ha szükséges. A kassza kezelése a következőképpen működik:

• Egyesével le kell olvastatni a termékeket, majd a mérlegre helyezni, súlyellenőrzésre. A vonalkódolvasás úgy zajlik, ahogy a pénztárakban is látjuk, hamar meg lehet szokni, milyen távolságra kell helyezni a terméket a leolvasó egységtől. A sikeres beolvasást csipogó hang jelzi, ugyanúgy mint a szokásos kasszáknál.

• Miután végeztünk a beolvasással, megadhatjuk, hogy hány szatyrot szeretnénk venni, ezek értéke is felíródik a blokkra.

• Válasszuk ki a fizetés módját, ami lehet készpénz vagy bankkártya, de van mód vegyes (készpénz+kártya) fizetésre is, sőt étkezési kártyával is kiegyenlíthetjük az összeget.

• A kassza visszaad, és kinyomtatja a blokkot.

• A Tesco üzletekben működő automaták az áruházlánc klubkártyáját is kezelik, egy időben a vásárlással.

Ha valaki még mindig bizonytalan, annak eláruljuk, hogy a fenti útmutatót sem kell megjegyeznie, vagy kinyomtatva magával vinnie, ugyanis a kassza minden következő lépésről emberi hangon tájékoztatja a vásárlókat.