Amerikai-kínai tárgyalások: javult a befektetők hangulata

Jól fogadták a befektetők Ázsiában és a csendes-óceáni térségben pénteken Peking bejelentését, hogy újabb tárgyalási fordulót tartanak az amerikai-kínai kereskedelmi viták rendezéséről, miközben a recessziós félelmek hatására a piacok elkezdték beárazni egy amerikai kamatcsökkentés esélyeit.

 

A kínai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy Jeffrey Gerrish, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének helyettese vezetésével munkacsoport érkezik Pekingbe és január 7-8-án egyeztetnek a két ország közötti átfogó kereskedelmi megállapodásról. Elemzők szerint az Egyesült Államok és Kína számára egyaránt jó hír, hogy újabb kereskedelmi tárgyalásokat tartanak, mivel a feszültségek már meglátszanak a gazdasági adatokon.

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború elcsitulásához fűződő remények feléledése jót tett a dollárnak is, amely erősödött a hajnali kereskedésben, jóllehet a befektetők elkezdték mérlegelni annak a lehetőségét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a gazdasági növekedés lassulása miatt a kamatcsökkentés eszközéhez folyamodik. A piacok már 40 százalékos esélyt adnak annak, hogy a Fed az év végén kamatot csökkent. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke pénteken találkozik két korábbi elődjével, Janet Yellen és Ben Bernanke volt elnökökkel, és a piacok feszülten várják, hogy a tanácskozás után milyen jelzések érkeznek a kamatpályát illetően.

A kínai tőzsdét nagyban segítette az is, hogy Li Ko-csiang kínai kormányfő az ország bank- és biztosítási felügyeletének vezetőivel pénteken tartott találkozóján a makrogazdasági politika kontraciklikus kiigazítását ígérte, jórészt megismételve korábbi fogadkozásait. A miniszterelnök kijelentette, hogy a gazdasági növekedés megtámogatásának érdekében adó- és illetékcsökkentéseket hajtanak végre, valamint tovább mérséklik a bankok kötelező tartalékrátáját. Az intézkedések célja a kisvállalkozások és a magánvállalatok megsegítése.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 2,05 százalékkal, 2514,87 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 2,76 százalékkal, 7284,84 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 2,40 százalékkal, 3035,87 pontra emelkedett.

A jüan erősödött némileg az amerikai dollárral szemben a kereskedelmi viták rendezésének reményében, de a nyereségeket korlátozta a devizapiacokat előző napon sújtó hirtelen összeomlás. Bár elsősorban a japán jen árfolyama lengett ki rendkívüli mértékben, a vezető devizákra, köztük a kínai jüanra is hatással volt a flash crash. Pénteken a központi bank 0,07 százalékkal erősebb szinten, 6,8586 jüan/dollárban határozta meg a középárfolyamot.

Hongkongban az irányadó tőzsdemutató, a Hang Seng 2,00 százalékos pluszban, 25 565,50 ponton zárt. Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,25 százalékkal, 5619,40 pontra esett, míg a dél-koreai Kospi 0,83 százalékkal, 2010,25 pontra nőtt.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,84 százalékkal, 468,98 pontra emelkedett.

Rosszul szerepelt a tokiói tőzsde, amely december 28-án óta pénteken nyitott ki először. „Bepótolva” a más tőzsdék napokban elszenvedett veszteségeit a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,26 százalékkal, 19 561,96 pontra csökkent.