Balatoni szezon: ki fog így dolgozni?

Balatoni szezon: ki fog így dolgozni?
Lassan beindul a főszezon a Balatonnál, azonban komoly munkaerőhiány alakult ki a szállodákban és a vendéglátásban is – írja a vg.hu. A munkavállalók szívesebben mennek külföldre, a 100-150 ezres bruttó fizetés is rendkívül alacsony a napi 12-14 órás balatoni munkáért. Már Romániában is toboroznak idénymunkásokat.

Felszolgálók, szakácsok, szobalányok, bármixerek százai keresnek munkát a turisztikai főszezonban. Aki teheti, inkább a külföldi lehetőségeket választja, ezért komoly munkaerőhiány alakult ki a Balatonnál és a Velencei-tónál is.

Kevés az idénymunkás, sok a betöltetlen álláshely, nagyon nehéz megfelelő, képzett munkaerőt találni – mondta a Balatoni Regionális TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) Szövetség elnöke. Hoffmann Henrik szerint a főszezonban mindig is voltak nehézségeik, de idén olyan szükségmegoldásokat kell választani, amilyeneket korábban soha. Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára.

Nagyon kockázatos kezdő munkaerőt alkalmazni, mert a vendégeknek vannak bizonyos elvárásaik. A szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte bárkit felvesznek. Egyrészt azért, mert nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, ellenben kevés a szakmunkás – fogalmazott Hoffmann Henrik.

A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jelenlegi jövedelmezőségi szintje mellett ez jelenleg elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne – vélekedett a szövetség vezetője.