Biztonság és fenntarthatóság a régió kereskedelmében

Biztonság és fenntarthatóság a régió kereskedelmében
A fejlődő országok globális gazdaságban játszott szerepéről, az elöregedő társadalmakról, a fenntarthatatlan szociális ellátási hálóról és a Magyarország előtt álló kihívásokról beszélt többek között Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató igazgatója a Laurel Retail Konferencián tartott előadásában. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a három nagyhatalom viszonyát, illetve a biztonsági szempontból legérzékenyebb területeket vette sorra beszámolójában.

 

A válságból kilábalás korszakát éljük komoly krízis a következő években nem várható – mondta el Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatója a Laurel Retail Konferencián tartott előadásában. A gazdasági szakember elemezte a globális gazdasági helyzetet, a meghatározó szereplők lehetőségeit és a jövőben várható trendeket. Elmondása szerint az elmúlt évtizedekben alapvető változás ment végbe, az Egyesült Államok domináns szerepe a globális gazdaságban jelentősen csökkent és ez a tendencia folytatódik. Az új energiaforrások feltárása és kiaknázása átmenetileg ugyan fellendíti az USA gazdaságát, azonban Heim Péter szerint az országra jellemző túlfogyasztás és a feltörekvő piacokkal szemben megmutatkozó versenyképtelensége miatt hosszú távon kérdéses, hogy fenntartható lesz a most tapasztalható fejlődési ütem.

A fejlődő piacok szerepe egyre inkább felértékelődik a globális gazdaságban, amely egyes országokban az energiaforrások kiaknázásából adódik – ilyen például Brazília és Oroszország - míg Indiában, Dél-Kelet-Ázsiában és Kínában az olcsó munkaerőnek és a gyors technológiai fejlődésnek köszönhető. A szakértő szerint Oroszország ugyan átmenetileg stagnáló gazdaságra számíthat, azonban hosszú távon a mostani ukrán válság és a szankciók nem kényszerítik térdre az országot. Az uniós büntető intézkedések az ázsiai országok felé lökik Oroszországot, ami Heim Péter szerint stratégiai hiba Európa részéről, mivel a világ legnagyobb energiatartalékaival rendelkező államot távolítja el magától.

A Századvég igazgatója előadásában érintette az elöregedő társadalmak és a fenntarthatatlan szociális ellátási háló problémáját is, ami Magyarországon is egyre komolyabb gondot okoz. A szakértő rámutatott, hogy komoly előrelépés történt az elmúlt években az adósság leépítésében, azonban ez főként a lakossági és vállalati szektorban valósult meg. Az államadósság szintje gyakorlatilag nem változott. A következő években Heim Péter szerint már erre helyeződik a hangsúly. A banki elszámoltatás lezárása után elindul egy lassú újra-eladósodási folyamat a lakosságnál is. A szakértő rámutatott, hogy a magyar növekedést nagymértékben meghatározza az Európai Unió teljesítménye. Amennyiben az EU 1,5 százalékos éves növekedést tud felmutatni, az 2,5-3 százalékos fejlődést hozhat Magyarország számára. Heim Péter a kihívások között említette a tudásbázis leépülését, az oktatás színvonalának drámai csökkenését. „Ez hosszútávon komoly növekedési feszültséget generál. Ha nem lesz megfelelően képzett munkaerő, csökken a tőkebeáramlás. Az uniós források önmagukban nem tudják megoldani a problémát, bár helyes irány, hogy a kis- és középvállalati szektor erősítése a fő stratégiai cél” - mutatott rá Heim Péter.

A globális politika legnagyobb aktuális kérdéseit vázolta előadásában Nógrádi György, Magyarország talán legismertebb biztonságpolitikai szakértője. Elmondása szerint napjainkban az Egyesült Államok, Oroszország és Kína hármasa formálja a világpolitikát. A szakértő előadásában érintette az ukrán válság hatásait, a felek stratégiai célkitűzéseit. Rámutatott a napokban zajló ázsiai-óceániai csúcs jelentőségére, amelyen mindhárom nagyhatalom a legfelső szinten képviseltette magát. Beszámolójában érzékeltette az orosz-kínai közeledés jelentőségét, amelynek egyik érezhető eredménye Szibéria távoli területeinek benépesülése kínaiakkal.

A távol-keleti ország kapcsán Nógrádi György hangsúlyozta, hogy a Csendes- és az Indiai-óceánra való kijutás prioritást élvez a külpolitikájukban. A kereskedőknek Kínával kapcsolatban arra érdemes figyelniük, hogy az egész ország a méretei miatt nem lehet célpont egy magyar cégnek, ugyanakkor tartományi szinten már jobbak a lehetőségek. Az ukrán válságban a szakértő véleménye szerint csak politikai megoldás vezethet célra, és az embargók nem fejtik ki a várt hatást.

Nógrádi György arra biztatta a Laurel Retail Konferencia résztvevőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a megújuló magyar diplomáciai karral, hiszen komoly lehetőségek nyílnak Kínában, Tajvanon, de az Egyesült Államokban is.