Csaknem 50 ezer embert ér el a felzárkózási mentorhálózat

Száz mentor és 12 mentorkoordinátor dolgozik a Felzárkózási mentorhálózat fejlesztése elnevezésű programban, amelyet az Európai Unió és a Magyar Kormány kétmilliárd forinttal támogat. Az EFOP 1.3.2-16-2016-00001 számú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

A mentorok elsődleges feladata a leghátrányosabb helyzetű emberek, azon belül is kiemelten a roma lakosság társadalmi felzárkózásának segítése. A programban dolgozó mentorok megkeresik és – rendszeresen kapcsolatot tartva – támogatják mindazokat, akik a mindennapokban segítségre, tanácsra szorulnak. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) által működtetett projekt ezzel egy új foglalkozást is létrehozott, a felzárkózási mentorét.

A 2017 óta zajló kiemelt kormányzati projektbe eredetileg 40 ezer főt akartak bevonni, de már most több mint 45 ezer személy került a mentorok látóterébe. Közülük 5500-an kapnak napi szintű segítséget. A munkának része és célja egyebek között, hogy a résztvevők könnyebben bekapcsolódjanak a számukra létrehozott, különböző felzárkózási programokba, illetve megkapják a mindennapjaikhoz szükséges életviteli segítséget. Nagyon fontos, hogy a célcsoport minél nagyobb arányban, de legalább 70%-ban belépjen a munkaerő-piaci, vagy munkaerő-piaci integráló programokba – mondta Sztojka Attila, a TEF főigazgatója a projektértékelő budapesti tanácskozáson, hozzátéve, hogy a felzárkózási mentorok feladata igen sokrétű. Egyfelől közvetítenek, toboroznak a rászorulók és a rendelkezésre álló felzárkózási programok között, másfelől tanácsadást végeznek. Mentálhigiénés munkájuknak köszönhetően a hátrányos helyzetű emberek életminősége javul, a különböző ellátórendszerek terhei pedig csökkennek – hangsúlyozta a főigazgató.

A „terepi mentorokkal” szemben kifejezetten elvárás, hogy közvetlenül szólítsák meg az egyént, ezért olyan emberekre bízták a feladatot, akik közülük valók, számukra hitelesek, gyakran helybéliek, de mégis képzettebbek és tudják, hogyan lehet a leginkább segíteni. A toborzásnál kifejezetten elvárás volt a roma kultúra ismerete, a roma nemzetiség pedig előnyt jelentett.

A felzárkózási mentor, mint foglalkozás és megközelítés egyben új kategóriát is jelent az ellátórendszeren belül. A rászorulók számára úgymond „alacsony küszöbű”, de rendszeres támogatást adnak. Ez elsősorban abban segít, hogy a mentoráltak képviselni tudják önmagukat és saját maguk képesek legyenek megoldani problémáikat, így önbizalmuk és felelősségérzetük is erősödik. Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság vezetője ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy ez a megközelítés megfelel a korszerű társadalmi mobilitási megoldásoknak.