Csúcson az áremelkedési ütem Magyarországon – Nincs vége a drágulásnak

Csúcson az áremelkedési ütem Magyarországon – Nincs vége a drágulásnak
Az elmúlt években elfeledkeztünk róla, hogy előtte évtizedeken keresztül minden egyre drágább lett, míg a fizetések csak ímmel-ámmal követték ezt a folyamatot. Most úgy tűnik, újra eljöhetnek ezek az idők.

Több mint hároméves csúcsra, 1,8 százalékra emelkedett az infláció tavaly decemberben, és a drágulásnak még nincs vége. Idén még nagyobb mértékben nőhetnek az árak az elemzők szerint. A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek 2016-ban az előző évhez képest, decemberben pedig átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A decemberihez hasonló magas áremelkedési ütemre több mint három éve, utoljára 2013 közepén volt példa.  Az előző hónaphoz képest az árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek decemberben – írja a Világgazdaság.

Különös fejleménye a makrogazdaságnak, hogy míg az infláció 1,8 százalék, a pékségek 30 százalékos emelésre készülnek az idén – sokuk már meg is lépte ezt. Igaz, indokaik között az infláció nem szerepel, elsősorban a bérek változására hivatkoznak.

(A Világgazdaság nyomán)