Egy éves a trafikrendszer, visszaesett a legális füstölés

Egy éves a trafikrendszer, visszaesett a legális füstölés
Remélik a kereskedők, hogy az év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem helyzete. Pontosan egy éve nyíltak az első nemzeti dohányboltok, de a piac átalakulása még mindig zajlik – írja a Világgazdaság. A lap összefoglalója szerint a dohányboltok üzemeltetése közel 5 800 család megélhetését alapozza meg. A legális fogyasztás 17 százalékkal csökkent, átalakultak a fogyasztói szokások.

Éppen egy éve, hogy kizárólagos állami hatáskörbe került a dohánykereskedelem, és csak az nyithat nemzeti dohányboltot, aki elnyeri a koncessziós jogot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázaton, illetve megkapja a működéshez szükséges vámhatósági engedélyt. Jelenleg 6 005 trafik szerepel a NAV listáján. A trafikrendszer még mindig átalakulóban van, hiszen egy hónapja kellett a benzinkutak és hipermarketek mellől elköltözniük a dohányboltoknak, és még mindig vannak kiosztható koncessziók – írja a Világgazdaság.

Remélik, év végére stabilizálódik a dohány kiskereskedelem – közölte a lappal a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége. Szerintük a trafikok közötti minimális távolság bevezetése indokolt és szükségszerű előírás. Úgy látják, hogy még mindenki tanulja a rendszert, de a szövetség tagjai mindent megtesznek, hogy segítsék a trafikosok munkáját. A feketepiac elleni harc mindenki közös érdeke, hiszen mind a gyártók, mind a trafikosok bevételét csökkenti az illegális kereskedelem – fogalmaztak.

A Philip Morris szerint a piac átrendeződése valamennyi érintettet nagy kihívások elé állította. A folyamat konszolidációja jelenleg is tart. A tapasztalatok szerint a rendszer többi szereplője is mindent megtesz annak érdekében, hogy a struktúra hosszú távon fenntartható legyen – nyilatkozták.

 

Visszaesett az alkohol és a dohány forgalma

Legnagyobb mértékben a szeszes italokra és a dohányárukra fordított kiadások estek vissza, reálértéken több mint tizedével, ezen belül a dohányáruk fogyasztása 17 százalékkal csökkent – írta a KSH Magyarország 2013 című jelentésében.

A dohányáruk drágulása (19 százalék), valamint a trafikrendszer bevezetése következtében a lakosság dohányzási szokásai átalakultak. Cigarettavásárlásra a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányáru vásárlására ugyanakkor tizedével többet költöttek, mint a megelőző évben. A büdzsé sem járt jól, a 2012-es 345 milliárd forintról 312 milliárdra mérséklődött a dohánygyártmányok jövedéki adójából befolyt bevétel.

 

Rendben fizetik a koncessziós díjat

Míg 2012-ben a kereskedők 58 százaléka értékesített fiatalkorúak számára dohányterméket, addig árusításuk koncentrálttá tétele, szigorúbb ellenőrzése, jelentősebb szankciók bevezetése által ez az arány 12 százalékra csökkent – írja a februári beszámolójában az NDN Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. A legfontosabb eredmények között említik, hogy a dohányboltok közel 5 800 család hosszú távú megélhetését alapozzák meg. Az állami bevételek hatékony kezelésére kiemelt figyelmet fordított a cég, a kiszámlázott koncessziós díjak 99,7 százalékát befizették a vállalkozók.