Fogyasztóvédelem: eddig százmilliós bírság a kereskedelemben

Fogyasztóvédelem: eddig százmilliós bírság a kereskedelemben
Százmillió forintos nagyságrendű bírságot szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság jogerősen az idei év első félévében a kereskedelemben. A legmagasabb szankciót eredményező szabálytalanságok az árfeltüntetési szabályok megsértése, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok voltak – írja az MTI. Az idei első félévben nagy hangsúlyt fektetett a hatóság a reklamációk kezelésére, de vizsgálták az árubemutatók értékesítési gyakorlatát is.

 

Több, párhuzamosan futó vizsgálat is érintette a kereskedelmi szektort. A fő ellenőrzési területek között szerepelt az általános kereskedelmi feltételek, az árfeltüntetés és az árfelszámítás átfogó vizsgálata, különös tekintettel az áruházláncok akciós ajánlataira és azok valóságtartalmára. Ellenőrizték a szavatossági, jótállási időről szóló fogyasztói kifogásokat – derült ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatójából.

A hatóság a fentieken túl vizsgálta az árubemutatókat szervező cégek tevékenységét, valamint a korábbi évekhez hasonlóan kiemelt hangsúlyt helyezett a veszélyes termékek kiszorítására a kereskedelemből.

A félév során hozott jogerős határozatokban a felügyelőségek összesen 100 millió 870 ezer forint bírságot szabtak ki, ezek közül több mint 41 millió forintot az áruházláncok jogsértő gyakorlata miatt kellett kiróni. A jogsértések között elsősorban az árfeltüntetési és az árfelszámítási szabályok megszegése volt jellemző. Előfordult olyan eset is, amikor a panaszkezelési szabályok miatt kellett bírságot kiszabni. A fogyasztói megtévesztés miatt kiszabott bírság összege meghaladta a 13 millió forintot.

A termékbemutatókat szervező cégek ellenőrzése az elmúlt félévben is folyamatos volt. Az ellenőrzéseket könnyítette, hogy az ilyen vállalkozásokra előzetes bejelentési kötelezettséget írt elő a jogszabály. Egy kormányzati döntés lehetővé tette, hogy a legkiszolgáltatottabb fogyasztók tapasztalatlanságát és hiszékenységét kihasználó cégeket már első körben is bírságolni lehessen. A hatóság élt is a lehetőséggel: volt olyan cég, amelyre megtévesztő gyakorlata alapján a lehetséges maximumot, 500 ezer forintot szabtak ki.

A veszélyes termékek miatt a félév során több mint 13 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. Az 500 ezer forint feletti határozatok számát gyarapították a légiutas-jogok megsértése miatt a légitársaságokra kirótt bírságok. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei jelenleg az idegenforgalmi főszezonban végzett kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységek ellenőrzését végzik – derül ki a tájékoztatóból.