Kasszarazzia: éttermeket, kávézót zárat be a NAV

Kasszarazzia: éttermeket, kávézót zárat be a NAV
Két éttermet és egy kávézót zárat be a NAV, mert egymás után több alkalommal is szabálytalanságokat találtak az ellenőrök. Az adóhatóság sosem látott intenzitású razziát tart az elmúlt hetekben a fővárosi vendéglátó-ipari egységekben. Találtak olyan exkluzív, drága éttermet, ahol nem volt bekötve online pénztárgép, de egy blokkot sem kapott a vendég. Általánosságban javul a pénzügyi fegyelem, de az üzletek harmadában még mindig találnak szabálytalanságot.

A NAV 200 vendéglátóhelyet ellenőrzött Budapest belvárosában, az ellenőrzések 35 százalékában állapított meg jogsértést a hatóság. Két éttermet és egy kávézót várhatóan be is zárnak egy időre, mert rövid időn belül kétszer is kiderült, hogy bevételeiket eltitkolják. A jogsértések 40 százaléka még mindig abból eredt, hogy a vendéglátóhelyek vagy egyáltalán nem adtak nyugtát, vagy nem volt szabályos a bizonylat formai, tartalmi hiányosságok miatt - közölte a hivatal sajtóirodája.

A közlemény szerint a NAV az utóbbi évek legnagyobb szabású, összehangolt ellenőrzésével folytatta a vendéglátóhelyek vizsgálatát. A főváros frekventált helyszíneire koncentráló akcióra az ország valamennyi régiójából érkeztek ellenőrök. A kétszáz revizor és pénzügyőr kora délutántól hajnalig mintegy kétszáz éttermet, kávézót, kocsmát és fagylaltozót ellenőrzött. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy betartják-e a bevételek bizonylatolására és az online pénztárgépekre vonatkozó előírásokat a kiválasztott helyeken.

Voltak olyan vállalkozások, amelyek adózási fegyelme láthatóan javult az augusztus elején kezdődött fokozott ellenőrzések hatására, a vendéglátóhelyek több mint harmada azonban még mindig sok szabálytalanságot követ el.

Különösen kirívó volt egy külföldi érdekeltségű, exkluzív étterem esete, amelyben a frekventált helyszín és a magas árak ellenére nemhogy online pénztárgépet nem használtak, de még nyugtát sem adtak a revizoroknak, sőt a pénzügyőrök jövedéki szabálysértést is megállapítottak - írja a NAV közleménye.