Lakossági bizalom húzza a fogyasztási adatokat

A folyamatosan bővülő lakossági fogyasztásnak köszönhető a vártnál nagyobb mértékű kiskereskedelmi forgalom szeptemberben – vélték az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők. A növekedés üteme 4,5 százalékkal gyorsult a tavalyi év szeptemberéhez képest. Elemzők szerint a növekedésben szerepet játszik a reálbérek növekedése, ezáltal a lakosság fokozódó bizalma, valamint az olcsóbb üzemanyagárak hatása.

 

Szeptemberben 4,5 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme az augusztusi 2,5 százalékról a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – tette közzé a KSH.

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint a munkaerőpiacon foglalkoztatottak száma és a reálbértömeg egyidejű emelkedése jelentősen növelte a háztartások bizalmát, amely a fogyasztásban és a kiskereskedelmi forgalomban egyaránt megnyilvánul. Azért különösen kedvezőek a szeptemberi adatok, mivel azok már mentesek a dohánytermékek kiskereskedelmi forgalomba kerülésének technikai hatásaitól.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője kifejtette, a szeptemberi adat megerősíti, hogy élénkül a belső kereslet, ami a következő években a legfontosabb hajtóereje lehet a bruttó hazai termék (GDP) bővülésének. Az elemző szerint a lakossági fogyasztás elrugaszkodhatott a tavalyi 11 éves mélypontjáról.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a várakozásoknak megfelelően alakult a szeptemberi forgalombővülés. A kiskereskedelmi adatokból egyértelműen látszik az olcsóbb üzemanyag hatása, az árcsökkenés jelentősen megdobta a forgalmat.

Az elemző valószínűsíti, hogy a nem élelmiszereknél bekövetkezett számottevő növekedés egyrészt az alacsony bázisértékkel, másrészt azzal magyarázható, hogy lakosság a korábban elhalasztott vásárlásaival lendítette fel a forgalmat. Németh Dávid szerint az idei évben összességében várhatóan 5 százalékkal növekedhet a kiskereskedelmi forgalom, és jövőre is hasonló várható.