Már ellenőrzik a vasárnapi zárva tartást

Már ellenőrzik a vasárnapi zárva tartást
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felkészült a vasárnapi korlátozás ellenőrzésére a kereskedelemben – közölte az NFH. Az ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen végzik a vasárnap nyitva tartó üzletekben, de az ellenőrök bejelentés alapján is megjelenhetnek és vizsgálódhatnak. A családi kötelékek bizonyítása azonban viszonylag nehézkes, ha nem a tulajdonos árul a boltban, hanem valamely családtagja.

A felügyelőségek hivatalból szúrópróbaszerűen, illetve bejelentés alapján ellenőrizhetik, hogy a kereskedők betartják-e a vasárnapi zárva tartás szabályait. A fogyasztóvédelmi hatóság egyebek között próbavásárlást végez, vagy helyszíni szemlét tart – írta a Piac és Profit.
A jelenleg hatályos jogszabályok hiányosságai miatt az értelmezési kérdések mellett felvetődhetnek az ellenőrzéshez kapcsolódó gyakorlati kérdések is; milyen módon lehet bizonyítani, hogy a boltunk világörökségi területen található? Egyáltalán mi számít világörökségi területnek?
„Ennek egyértelmű megítélésére csak a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól lehet igazolást beszerezni és ezt ott kell tartani az üzletben” – hívta fel a figyelmet a szakember. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy mire sikerül beszerezni ezt az igazolást, már semmi hasznát sem veszi a kereskedő, hiszen a kormány tovább szűkíti a kivételek körét, a világörökségi helyszíneken nyitva tartó üzleteket is bezáratná.
Problémás, hogy csak a tulajdonos, illetve közeli hozzátartozó állhat a pult mögött.  Annak a bizonyítása, hogy valóban a tulajdonos, vagy a Ptk.-ban meghatározott közeli hozzátartozó tartózkodik ott, nem egyszerű. Elméletileg a munkavégzést végző személy köteles két tanú előtt nyilatkozni arról, hogy valóban jogosul munkát végezni. Ha kétség támad, akkor a hatóság felhívhatja az érdekeltet, hogy ezt közokiratban tegye meg – hívta fel a figyelmet Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédje.