OKSZ: További bővülésre számítanak a kereskedelemben

OKSZ: További bővülésre számítanak a kereskedelemben
Szakértők szerint a kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben nőtt augusztusban. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az év hátralévő hónapjaiban 2-3 százalékos, de éves átlagban is 3 százalékos emelkedésre számít. Az élelmiszer kereskedelem visszaesett, ugyanakkor a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 7,2 százalékkal bővült. A számok javulásában szerepet játszott az online kasszák rendszerének bevezetése is.

Augusztusban 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai szerint. Az élelmiszerkereslet 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma kiugró, 7,2 százalékos növekedést ért el. Az üzemanyag-fogyasztás 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette, az augusztusi adat meghaladja az általuk várt 2 százalékos növekedési ütemet. Ez megerősíti, hogy élénkül a belső kereslet, ami a következő években a legfontosabb hajtóereje lehet a bruttó hazai össztermék (GDP) bővülésének.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye alapján jelen állás szerint az év eleji, nagyobb bővülési ütemnek köszönhetően az éves kiskereskedelmi forgalom 3 százalék körüli emelkedést mutathat. A szövetség kedvezőtlenül értékeli, hogy az élelmiszervásárlás augusztusban 2 százalékkal csökkent. Az élelmiszervásárlások növekedését a gyenge forintárfolyam is fékezte, de hatott rá az importtermékek drágulása, a magas devizahitel-törlesztő részletek jövedelemelvonó hatása, valamint a kedvezőtlen időjárás a mezőgazdaságban, az agrártermékek drágulása révén − írták. Az áruházi vásárlások növekedését segítette a 4 százalékot megközelítő GDP-bővülés, a 2,6 százalékkal növekvő reálkeresetek, és az alacsony infláció. Az online kasszarendszer kiépítésének hatása ebből a szempontból kedvező, az iparcikkek eladásának magasabb növekedési üteme jó eséllyel leginkább erre vezethető vissza. A statisztika ugyanis csak azt a forgalmat méri, ahol nyugtát is adnak − jegyzi meg a közlemény.