Razziába kezdtek a fogyasztóvédők

Razziába kezdtek a fogyasztóvédők
A kereskedők harmadánál találtak hiányosságokat a fogyasztóvédők. Az akciósorozat egy hete tart, jellemző a hibás árszámítás, a mérési pontatlanság és a megtévesztő akciós ajánlatok – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az MTI-nek. A hatóság azt kéri, hogy a vásárlók csak megbízható kereskedőtől vegyenek ajándékot, vagy rendeljenek online.

Megkezdték a fogyasztóvédők a karácsonyi szezonhoz kötődő ellenőrzéseket − jelentette be Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára Budapesten. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, garantálni kell a vásárlók biztonságát, a szabályszegőket pedig ki kell szűrni.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője elmondta, hogy a karácsonyi országos ellenőrzésen kiemelten figyelik az árfeltüntetést, az akciók érvényesítését, a vásárlói tájékoztatást és a termékbiztonságot. Az egy hete tartó országos ellenőrzésen eddig a vizsgált kereskedők harmadánál volt hiányosság; továbbra is jellemző a hibás árfelszámítás, a megtévesztő akciós ajánlat, a mérési pontatlanság. Tavaly 668 karácsonyi ellenőrzést végzett a hatóság, a vizsgált kereskedelmi egységek 42 százalékánál találtak hibát.

A termékbiztonság vizsgálatánál kiemelten nézik a fényfüzérek megfelelőségét – hívta fel a figyelmet a szóvivő, aki szerint tudatos vásárlással meg lehet előzni a későbbi problémákat. Fülöp Zsuzsanna elmondta, vásárlás előtt célszerű tájékozódni a hatóság megújult honlapján, ahol kategóriánként ismertetik a legfontosabb tudnivalókat. A szóvivő azt ajánlotta, hogy az ajándékokat csak megbízható helyen vegyük meg. Online is csak olyan weblapon célszerű vásárolni, ahol az üzemeltető személye beazonosítható és érdemes pontosítani a szállítási határidőt.