Szigorúbb szabályok a veszélyes élelmiszerek ellen

Más termékeknél szigorúbb szabályok vonatkoznak az élelmiszerekre az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben – tájékoztatott a NAV sajtóirodája. Január elsejétől egyes, a 200 kilogrammot vagy 250 ezer forintot meghaladó élelmiszerszállítmányokra EKÁER számot kell kérni, függetlenül attól, milyen járművel szállítják azokat.

Többször megakadályozta ellenőrzései alkalmával a NAV, hogy emberi egészséget veszélyeztető élelmiszer kerüljön az üzletek polcaira. Hűtés nélkül szállított nyers hús, magyar árunak feltüntetett lengyel paradicsom, hűtés nélküli kamionban, hordóban szállított feltört tojás is akadt már fenn a NAV és a NÉBIH közös ellenőrzései alkalmával.
Az élelmiszeripari termékekkel (például liszt, cukor, étolaj, kávé, hús) elkövetett áfacsalások miatt 2011 óta a NAV pénzügyi nyomozói mintegy 400 nyomozást indítottak. Ezekben az ügyekben az elkövetők 86 milliárd forint áfát csaltak el.
A visszaélések kiszűrése érdekében az EKÁER-ben be kell jelenteni a kockázatos élelmiszereket, amennyiben azok tömege a 200 kg-ot vagy adó nélküli ellenértéke a 250 ezer forintot meghaladja.
Kockázatos élelmiszernek minősülnek többek között:
- friss, hűtött vagy fagyasztott húsfélék, húskészítmények és halak
- tej, tejtermékek, tojás, méz
- zöldségfélék (hagyma, burgonya, paradicsom, káposztafélék stb.)
- gyümölcsök (déligyümölcsök, szőlő, körte, dinnye, alma, csonthéjasok stb.)
- kávé, bors, paprika, rizs, hajdina
- liszt, cukor, olaj, margarin
A NÉBIH-nek be kell jelenteni az élelmiszerek első magyarországi tárolási helyét és az üzemeltető élelmiszeripari vállalkozót. A kockázatos élelmiszerek és termékek után február 1-jétől ún. kockázati biztosítékot is fizetni kell. Az EKÁER rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékekre kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.