Éttermekben razziázott a NAV és a rendőrség

Éttermekben razziázott a NAV és a rendőrség
Razziát tartott a NAV és társszervei a főváros mediterrán ételeket kínáló vendéglőiben, kifőzdéiben. Az onlinekasszák ellenőrzésekor kiderült, nem minden tételt ütnek be a pénztárosok. A bírság százezres nagyságrendű volt, ahol hiányosságot találtak. Az élelmiszerbiztonsági hivatal mintegy 70 kilogramm jelöletlen, vagy lejárt szavatosságú húst, illetve fűszert foglalt le. A vendéglősök további ellenőrzésekre is számíthatnak.

Nagyszabású ellenőrzést tartott a NAV, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A keleti jellegű éttermekben öt hatóság szakemberei egyszerre tartottak ellenőrzést. Az akcióban a rendőrség bevonásával összesen 66-an vettek részt – közölte a NAV. A tizenhat vendéglátóhely felében jelöletlen vagy kétes eredetű élelmiszerekre, több helyen pedig súlyos higiéniai hiányosságokra bukkantak az ellenőrök – írta a hvg.hu.

A NAV adóellenőrei minden második vállalkozásnál találtak olyan árut, illetve élelmiszer-alapanyagot, amelyek származását az étterem nem tudta igazolni. A revizorok az online pénztárgépeket és a foglalkoztatottak bejelentését is vizsgálták. Volt olyan étterem, ahol a bevételeket nem ütötték be a pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat.

A Nébih ellenőrei öt éttermet vizsgáltak, mindegyikben találtak hiányosságokat. A vendéglátósok gyakran a higiéniai előírásokat sem tartották be, még a kézmosás feltételei sem voltak meg. A tojásokat nem fertőtlenítették, de előfordult, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt tárolták a hűtőben.

A NAV éttermenként több százezer forint bírságot szabott ki, a Nébih pedig mintegy 70 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető marha-, bárány- és csirkehúst, valamint lejárt szavatosságú fűszert vont ki a forgalomból. Az éttermek üzemeltetői számíthatnak arra, hogy a jövőben gyakrabban ellenőrzik működésüket a hatóságok – tette hozzá a NAV.