A gazdaság kifehérítése több száz milliárdos bevétellel járna

A gazdaság kifehérítése több száz milliárdos bevétellel járna
Komoly eredményeket hozhat, ha – a terveknek megfelelően – a cégek számlázását jövőre bekötik az adóhivatalhoz. 

Sok száz milliárdos extra adóbevételre tehet még szert a közkassza a gazdaság további kifehérítéséből – nyilatkozta a Magyar Időknek az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László szerint komoly eredményeket hozhat, ha – a terveknek megfelelően – a cégek számlázását jövőre bekötik az adóhivatalhoz. Hozzátette ugyanakkor: a hatósági fellépés fokozása mellett az is elengedhetetlen, hogy a szürkeszféra visszaszorításából származó pénzt az állam odaadja a törvénytisztelő cégeknek és magánszemélyeknek. Domokos László további átgondolt adócsökkentést sürget.

Szakmai becslések szerint a magyar szürkegazdaság nagysága 6000-7000 milliárd forint körül lehet esztendőnként. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint efféle helyzetben olyan kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek az illegális zónát évről évre zsugorítják. Az érdemi eredményhez nyilvánvalóan kell, hogy az adóhivatal új, modern lehetőségekhez jusson a visszaélések leleplezéséhez. Az elnök szerint azonban elengedhetetlen az is, hogy a gazdaság kifehérítéséből származó extra adóbevételt az állam odaadja a törvénytisztelő cégeknek és magánszemélyeknek. A terhek mérséklése ugyanis – megfelelő hatósági intézkedések mellett – tovább tisztíthatja a viszonyokat, a feketegazdaság visszaszorulásából így újabb plusz adóbevétel keletkezhet, amit ismét a terhek enyhítésére lehet fordítani.

Az utóbbi évek történései alapján az ÁSZ-nál úgy vélik, hogy a kormányzat is felismerte a folyamat jelentőségét. Már évek óta működnek az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgépek, és hosszabb ideje üzemel a közúti áruforgalmat ellenőrző, elektronikus adóhatósági rendszer, az úgynevezett ekáer is. Ezek a gazdaságfehérítő intézkedések több száz milliárd forintot hoztak eddig a közkasszának annak révén, hogy a korábban illegális módon működő szereplőket legalább részben legális működésre szorították, a jövőre tervezett online számlázás pedig újabb fontos lépés lehet, miközben átfogó adómérséklésre is sor került.

A tavaly aláírt hatéves bérmegállapodásban például a kormányzat azt vállalta, hogy több esztendőn át, előre rögzített módon, alacsonyra szorítja a munkáltatók adóterhét. De egyre több árucikk és szolgáltatás forgalmi adója is csökken.