Lezajlott az I. Nemzeti TABAK EXPO

A hazai dohány-kiskereskedelmi szektor legnagyobb szabású eseményén a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetőin kívül beszállítók, szabályozók és egyéb érintettek vettek részt.

Konferenciát szerveztek a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetői és partnerei részére Budapesten, amelyen áttekintették az új dohány-kiskereskedelmi rendszer eddigi öt évét. Megállapították, hogy a szektor nemzetgazdasági súlyának megfelelő elismertsége még várat magára. A kiskereskedők szeretnének magasabb színvonalon szolgáltatni és halasztanák az egységes termékcsomagolás bevezetését.

Nemrég tartották Budapesten a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége által szervezett I. Nemzeti TABAK EXPO Kiállítás és Konferenciát. A hazai dohány-kiskereskedelmi szektor legnagyobb szabású eseményén a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetőin kívül beszállítók, szabályozók és egyéb érintettek vettek részt.

Egyre nő a Nemzeti Dohányboltok szerepe a magyar kiskereskedelmi szektoron belül, állapította meg előadásában Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke. Az országosan mintegy 15 ezer családot eltartó üzletek ugyanis jelentős mértékben hozzájárulnak az állami adóbevételekhez, a forgalmazható termékek körének bővülésével pedig nem csupán „trafikként”, hanem általában kiskereskedelmi egységként is egyre nagyobb szerepet kapnak – elsősorban jó elérhetőségüknek, alacsony áraiknak és hosszú nyitva tartásuknak köszönhetően. A Nemzeti Dohányboltok továbbá - a szigorú szabályozásnak köszönhetően - „patyolat tisztán” működnek, ez a működés pedig átláthatóbb és több bevételt jelent a költségvetésnek.

A trafikok teljesítőképessége között jelentős különbségek lehetnek, elsősorban az elhelyezkedés miatt – a működő üzletek mintegy 40-50 százaléka nehéz helyzetben van, míg a másik fele jól teljesít vagy prosperál. Az ágazatban működő vállalkozások számos nehézséggel kénytelenek szembenézni – elsősorban a munkaerő-hiány sújtja a Nemzeti Dohányboltokat, hiszen a szigorú szabályok szerint berendezett, elsötétített üzlethelyiségekbe igen nehéz új munkatársakat találni. A rendezvényen kiemelt témaként, külön szekcióban foglalkoztak a Nemzeti Dohányboltok biztonságával is.

Emellett arra hívták fel a figyelmet a dohány-kiskereskedők, hogy a rendszer hosszú távú stabil és eredményes működéséhez a forgalmazható termékek vagy szolgáltatások körének további bővítésére van szükség. Fontosnak tartják a kereskedők, hogy a dohánytermékek esetében az egységcsomagolások 2019-re tervezett bevezetését halasszák el.

„A dohány-kiskereskedelem a jövedéki és egyéb adókon keresztül jelentős összeggel járul hozzá a magyar államháztartáshoz, ezért fontos, hogy a szektor stabil lábakon álljon. Azt gondolom, hogy a trafikos társadalom mára már tökéletesen alkalmazkodott a törvényi keretekhez, arra viszont mindenképpen nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy a trafikokban megfelelő, szakszerű kiszolgálással, és a jogszabályok maradéktalan betartásával találkozzanak a vásárlók. Éppen ezért az MDKSZ azt szeretné elérni, hogy legyen egy olyan szakképzési program, amely révén biztosítható a szakszerű működés” – jelölte ki az irányt Lengyel Antal.

(forrás: Élelmiszer Online)