Innováció: mobilapp az ételpazarlás ellen

Innováció: mobilapp az ételpazarlás ellen
A Flasfood nevű alkalmazás hatékonyan csökkenti a kikukázott ételek mennyiségét.

 

Az Európai Unióban évente 22 millió tonna étel megy veszendőbe, noha ennek 80 százaléka megmenthető és megehető lenne. Egy újonnan fejlesztett igen ötletes és rendkívül hasznos megoldás viszont segíthet az egyre nagyobb problémát jelentő élelmiszer-hulladék csökkentésében: az augusztusban debütáló Flasfood nevű alkalmazás minden piaci szereplő számára előnyős, a fogyasztók olcsóbban juthatnak az élelmiszerekhez, az élelmiszerüzletek és vendéglátóegységek veszteséget minimalizálhatnak, továbbá a klímaváltozáshoz jelentősen hozzájáruló emberi tevékenységek káros hatását is lassítani lehet. Környezetvédelmi szempontokból a hús jelenti azonban az igazi gondot: már az előállítása is sokkal több erőforrást igényel, mint a gyümölcs- és zöldségtermesztés, így a legkisebb kidobott mennyiség is nagy pazarlást jelent.

Az app lényege, hogy a kidobásra ítélt ennivalókat összeköti azokkal a fogyasztókkal, akik szívesen megesznek olyan ételeket, amik még teljes biztonsággal fogyaszthatók, de jóval olcsóbbak eredeti áruknál. 

Az üzletnek vagy boltnak nincs más dolga, mint az applikáció segítségével közzé tenni az étel vagy termék fotóját, átvételi helyét és a lejárati határidejét. Az app fejlesztői mindazonáltal 60%-kal csökkentett árakat javasolnak a kereskedőknek.