Száműzné a blokkokat a Tesco

Száműzné a blokkokat a Tesco
A vásárlások után kapott blokkot a legtöbben szinte egyből a kukába dobjuk. Ha pedig eltesszük, akkor szinte soha nem találjuk meg, amikor szükségünk lenne rá. Ennek azonban hamarosan vége lehet, ugyanis a Tesco egy nagy újítással kísérletezik, ami megszüntetné a papír blokkokat. Az üzletlánc egy olyan rendszert tesztel, ami a blokk helyett az okostelefonunkra küldi a vásárlásról a nyugtát. Magyarországon egy hasonló, felhasználásra kész megoldást már bemutattak a hazai fejlesztő cég májusi konferenciáján – írja a Pénzcentrum.

 

Úgy tűnik azonban, hogy Magyarországon sikerült megelőzni a Briteket ebben a tekintetben, hiszen itthon a piacvezető retail-informatikai szolgáltató, a Laurel eBlokk néven már idén májusban bemutatta piacképes, rendelhető papír nélküli megoldását, ahogy arról több más médium mellett az Onlinekassza is beszámolt.

A Tesco újként bemutatott megoldása úgy működik, hogy a kasszánál fizetés után egy külön terminálhoz kell hozzáérintenünk a bank-,hitel-, vagy hűségkártyánkat, ami elküldi az okostelefonunkra a digitális számlát. Mindössze annyi a feladatunk, hogy előtte telepítenünk kell egy alkalmazást, ami fogadja majd a blokkokat. (Ennél a Laurel rendszere egyszerűbben használható – a szerk.)

Aki szeretné, az továbbra is kinyomtathatja a blokk rövidített változatát. Az áruházlánc pedig hangsúlyozza, hogy ez csupán egy lehetőség arra, hogy kevesebb papírt használjunk - ezért vélhetően a régi rendszert nem fogják teljesen megszüntetni.

A Tesco egyelőre két nagy-britanniai üzletben teszteli a rendszert, de amennyiben ez sikeresnek bizonyul, akkor egyre több üzletükben, később akár Magyarországon is elterjedhetnek a digitális blokkok. Az új terminált külföldön "Tap&Tag" -nak nevezik. 

Az újítás azon felül, hogy környezetbarát még praktikus is. A régi blokkokra ugyanis sok vásárlói panasz érkezett, hogy blokkon lévő szöveg hamar kifakul a hőpapír használata miatt.